Представници завичајног Удружења “Херцеговина” из Суботице у посјети општини Гацко

Замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић и предсједник скупштине општине Гацко, Јован Ковачевић јуче су у кабинету начелника општине угостили представнике завичајног Удружења “Херцеговина” из Суботице.

Циљ посјете био је упознавање и план будуће сарадње, али и промоција Суботице и високошколства у Суботици.

“Задовољство ми је што смо данас угостили наше земљаке. Разговарали смо о  сарадњи и надам се да ћемо у будућности више и боље сарађивати“, рекао је замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић.

Прије посјете општини представници Удружења посјетили су СШЦ “Перо Слијепчевић“ и матурантима презентовали услове студирања у Суботици.

Александар Грубор, декан и професор Економског факултета у Суботици истакао је да се предности студирања у Суботици огледају у томе што су факултети дио јединственог Универзитета у Новом Саду. Сви професори који предају у Суботици предају и у Новом Саду само што је конкуренција у Новом Саду приликом уписа већа и могућност да се оствари буџетски статус нижа него у Суботици.

„У  прилици сам да неколико дана проведем у општинама Источне Херцеговине и  представим могућности студирања у Суботици. Матурантима у Гацку смо представили студијске програме, обишли смо и остале општине Херцеговине, а све у организацији завичајног Удружења Херцеговина“, истакао је Грубор.

Према ријечима Ранка Чуљковића, директора студентског центра Суботица, установа има два реконструисана дома  и  то студентски дом  „Боса Милићевић „ и „Иво Лола Рибар“.

 „Студентски центар Суботица заиста има чиме да се похвали.  Један  дом располаже са 500, док други располаже са 300 смјештајних капацитета. Наша установа је установа студентског стандарда и самим тим гледамо да услуге смјештаја и исхране буду на највећем нивоу. Цијена за три  оброка и смјештај износи  111 КМ мјесечно “, рекао је Чуљковић.

Драгослав Андрић, предсједник завичајног Удружења „Херцеговина“ из Суботице истиче да је ово Удружење покренуло иницијативу да општинама Источне Херцеговине презентује  услове студирања и живота у студентским домовима.

„Наше Удружење постоји већ седам  година и за то вријеме је имало низ активности и акција. Једна од наших највећих акција била је у току прошле године када смо покренули иницијативу да се једном  сиромашном члану из Удружења изгради кућа и акцију смо успјешно спровели до краја“, рекао је Андрић.

Циљ завичајног Удружења “Херцеговина” из Суботице, поред хуманитарних акција је да његује традицију, културу и обичаје из Херцеговине, aли и да буде спона између Херцеговине и Суботице.