Представљења књига Горана Комара – „Ћирилични натписи у селу Придворица“

У организацији Општине Гацко и Црквене општине Гацко, синоћ је у сали Парохијског дома уприличено представљање књиге Горана Комара – „Ћирилични натписи у селу Придворица“.

На почетку вечери, о књизи и аутору говорио је професор историје из Гацка, Милан Никчевић. „Ради се о једној, по обиму малој, али по налазима који су у њој представљени изузетно, нарочито за Гацко, важној и битној књизи која се односи на ћириличне натписе у мученичкој Придворици и Борчу“, истакао је Никчевић.

До идеје о посјети Придворици, а касније и о настанку ове књиге дошло је сасвим случајно.

„Овог налаза у Придворици не би било у ово вријеме, догодило би се вјероватно касније да није услиједио сусрет у манастиру Пива. Наиме, у августу ове године, приликом посјете манастиру дошло је до сусрета са члановима Удружења добровољних давалаца крви „Гацко“ из Гацка. У разговору са предсједником Удружења, Мирославом Вуковићем дознао сам о измјештању великог броја споменика из темеља и зидова џамије у Придворици ван ограде џамије. Приликом ранијих обнова споменици су задржавани као грађевински материјал“, каже Комар.

То је био повод да пар дана касније услиједи посјета Придворици и да се прегледају сви измјештени споменици. Из темеља и зидова џамије измјештено је 47 споменика, од којих два споменика чувају ћириличне натписе средњег вијека.

„На првом споменику пише: Овдје лежи Рапало калуђер. Откривамо да је предање Гатачког Борча које говори о православном манастиру у зони џамије и цркве Светог кнеза Лазара потпуно тачно. Други натпис на поломљеном споменику у облику крста носи натпис: …вић усијече овај крст Радоје Ковач“, истиче аутор.

Све указује на то да је џамија у селу Придворица саграђења  у зони православног манастира или на православном манастиру, служећи се надгробним споменицима манастирског гробља. Надгробни споменици који су измјештени на бријег уз ограду будуће џамије у Придворици представљају остатке уништеног манастирског гробља средњовјековног манастира. Манастир је био смјештен у близини извора Придворичке ријеке која даје главни дио воде Неретви. Кључни дио лежи управо у натпису калуђера на споменику који је изнешен из темеља или зида старе џамије у присуству надгробног крста.

Захваљујући чињеници да су Општина Гацко и Црквена општина Гацко увећали тираж овог издања на крају вечери сви присутни су добили на поклон књигу.

Горан Ж. Комар је рођен 1962. године. Живи у Херцег Новом. Студије медицине завршио је у Новом Саду, а специјализацију Опште медицине у Београду. Добитник је Октобарске награде Херцег Новог и Ордена деспота Стефана Лазаревића. Почасни је професор Филолошког факултета у Бањој Луци. На пољу историјографије ради на обради и објављивању изворних ћириличних докумената Боке которске и Дубровника из раздобља од 17. до 19. вијека. Изучава ћириличне натписе Старе Херцеговине и Босне.