Представљен пројекат “Истраживање и заштита горњег тока Неретве“

Представници Центра за животну средину из Бањалуке, јуче су у сали Скупштине општине Гацко представили пројекат “Истраживање и заштита горњег тока Неретве“.

Иницијатива за заштиту покренута је од стране Центра за животну средину и прихваћена од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Према ријечима Јелене Иванић из Центра за животну средину, поднесене су двије иницијативе и то “Горњи ток Неретве, општина Гацко” и “Природно плодиште пастрмке Улог, општина Калиновик”, али је Републички штаб дао мишљене за једно заштићено подручје, без обзира што су у питању двије општине.

„Пројекат ће се одвијати у двије фазе. Прва фаза је биолошко истраживање које ће се реализовати на терену како би утрврдили које врсте треба заштитити. Друга фаза је израда студије за заштиту овог подручја која ће бити израђена у сарадњи са Заводом за заштиту културно – историјског и природног насљеђа Републике Српске“, истакла је Иванић.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, захвалио се представницима Центра на посјети и информацијама о пројекту „Истраживање и заштита горњег тока Неретве“ и пружио пуну подршку наредним активностима.

“У питању је велико природно богатство. Морамо радити на очувању овог подручја јер је ријеч је о природном станишту које насељава велики број ријетких, ендемских биљних и животињских врста. Надамо се да ћемо остварити циљеве на обострану корист, а подршка Општине Гацко неће изостати”, потврдио је Милинковић.

Виктор Бјелић из Центра за животну средину, објаснио је да је на ријеци Неретви планирана изградња малих хидроелектрана и намјера је спријечити њихову градњу која би имала негативан утицај на многе ријетке врсте. Између осталог, у горњем току Неретве опстаје и генетски јединствена врста Јадранске ендемске поточне пастрмке.

“Од почетка покретања иницијативе до проглашења заштићеног подручја, по Закону о заштити природе не може се мијењати терен, ни радити неки озбиљнији радови попут изградње хидроелектрана. Пројекат је стопиран до проглашења заштићеног подручја”, рекао је Бјелић.

Када је финансирање у питању, биће расположива и средства фонда за заштиту животне средине, али и пројектна средства међународних донатора за заштиту животне средине.

Циљ пројекта је трајна заштита горњег тока ријеке Неретве који је према Измјенама и допунама просторног плана Републике Српске до 2025. године предвиђен да буде стављен под заштиту.