Представљен Правилник о условима и начину остваривања подстицаја у пољопривреди за 2018. годину

У сали Скупштине општине Гацко у 10 часова почела је Презентација новог Правилника о условима и начину остваривања подстицаја у пољопривреди за 2018. годину. Појашњења и новине у вези са измјенама Правилника, пољопривредним произвођачима са подручја наше општине изложили су представници Министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, из ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Средства која су Правилником намијењена пољопривредним произвођачима ове године износе 71 милион КМ. Борислав Миливојевић, из ПЈ Требиње, акценат је ставио на капиталне инвестиције које се ове године новина и издвојене су посебним Правилником.

“Претходних година Правилник о подстицајима у сточарској производњи и Правилник о капиталним инвестицијама су ишли заједно, а ове године су одвојени. Што се тиче измјена у односу на прошле године односе се на знатно повећана средства која су предвиђена Правилником. Ове године износе 71 милион, док је претходних неколико година увијек било 60 милиона”, каже Миливојевић.

Оно што је карактеристично за општину Гацко и проивођаче млијека са подручја наше општине, је то да је премија за млијеко остала на нивоу од 30 фенинга, и највећа је премија у окружењу. У сточарској производњи све је остало на прошлогодишњем нивоу, осим измјене у папирологији.

“Свих претходних година људи су предавали захтјеве Агенцији за аграрна плаћања, а после тога је ишла комисија из ресора за пружање стручних услуга и правила записник. Међутим, сада се више неће радити записник али ће се морати издавати потврде, које се подносе са осталом папирологијом, у којима ће бити детаљно објашњени услови. Ово је једна од кључних измјена”, истиче Миливојевић.

Велика новина су и средства за капиталне инвестиције, којих није било претходних година. “Ове године произвођачи ће имати фиксно 30% од уложеног, да ли за куповину механизације или опремање стаје и слично. Да би резервисали та средства, Агенцији ће подносити захтјев за резервацију средстава, уз који ће приложити предрачун за куповину, на осногу чега добијају Рјешење којим се резервишу средства, закључује Миливојевић.

Правилник је већ ступио на снагу, а ускоро ће бити расписан и Јавни позив, па ће тако сви имати довољно времена да се информишу и путем медија и удружења, и благовремено поднесу пријаве.