Представљен Правилник о условима и начину остваривања подстицаја у пољопривреди за 2023. годину

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС – Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди данас су, у сали Скупштине oпштине Гацко, пољопривредницима представили нови Правилник о условима и начину остваривања подстицаја у пољопривреди за 2023. годину и Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за капиталне инвестиције у пољопривредној производњи у 2023. години.

Борис Миливојевић шеф подручне јединице ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди истакао је да је ове године буџет за подстицаје знатно већи у односу на прошлогодишњи и износи 180 милиона марака.

Према његовим ријечима, највећи дио средстава иде за подршку текућој производњи, 108 милиона КМ. За капиталне инвестиције и рурални развој издвојиће се близу 57 милиона КМ, и трећа група мјера су системске и остале мјере и ту се издваја око 14 милиона КМ.

При утврђивању услова за остваривање новчаних подстицаја новим правилником број оваца смањен са 100 на 50, систем крава – теле са 7 на 5 крава.

„Капиталне инвестиције повећане на 40 %, плус додатних 10% за пољопривредна газдинства која се налазе на надморској висини преко 600 метара, пољопривредна газдинства гдје су носиоци жене али и за лица млађа од 40 година. Тако да сви у Гацку могу рачунати на 50 посто поврата од уложених средстава“, појаснио је Миливојевић и дадао да ће следеће седмице бити расписан јавни позив у трајању мјесец дана.

Правилником који је ступио на снагу у фебруару, планирано је да буде обухваћен већи број пољопривредника у руралним крајевима, с циљем да се што више малих и средњих произвођача уведе у систем подршке.

Подијелите вијест