Представљен Правилник о условима и начину остваривања подстицаја у пољопривреди за 2019. годину

Пољопривредним произвођачима са подручја општине Гацко, данас је представљен нови Правилник о условима и начину остваривања подстицаја у пољопривреди за 2019. годину.

Руководилац ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Борислав Миливојевић, рекао је да нема много новина у односу на прошлу годину. Међутим, да би остварили право на подстицај у 2019. години, пољопривредни произвођачи су обавезни да поднесу пореску пријаву за 2018. годину.

“Некомерцијална газдинства плаћају само здравствено осигурање, од чега пензионери плаћају 1% од исплаћене пензије, запослени 1% посто од бруто плате. Када су у питању комерцијална газдинства, чисти пољопривредни произвођачи плаћају и здравствено и пензијско осигурање у висини од око 122 КМ, пензионери плаћају 2% од исплаћене пензије а запослени 2% од бруто плате”, истакао је Миливојевић.

Када је у питању узгој квалитетно приплодних јуница, ове године праг је повећан на три, из домаћег узгоја, док ће плаћање по једној јуници износити 350 КМ. За куповину приплодне стоке ове године нису предвиђена средства. Када је у питању систем узгоја крава – теле, ту је минималан број грла шест, а повећан је и број оваца по стаду, па је ове године, по новом правилнику, повећан на 125.

Регресирано дизел гориво је повољније за све пољопривредне произвођаче, каже Миливојевић, јер су ове године у обрадиво земљиште укључене и ливаде, те износи 100 литара по хектару, за прољећну и јесењу сјетву.

Капиталне инвестиције ће се реализовати другим правилником, који би требао бити објављен почетком следеће седмице.

“Оно што већ знамо сад да ће ићи фиксно 30% за куповину механизације, али о томе ћемо накнадно обавијестити све произвођаче када тај правилник буде на снази”, закључио је Миливојевић.

Подијелите вијест