Представљен Правилник о подстицајима у пољопривреди у 2022. години

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС – Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди данас су, у сали Скупштине oпштине Гацко, пољопривредницима представили нови Правилник о условима и начину остваривања подстицаја у пољопривреди за 2022. годину и Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за капиталне инвестиције у пољопривредној производњи у 2022. години.

Правилник је представио Драган Дрвенџија, виши стручни сарадник у области сточарства –  Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Према ријечима Дрвенџије, правилник је објављен раније него претходних година и није било већих измјена у односу на прошлогодишњи. Гатачки пољопривредници највише интересовање су исказали за улагање у сточарску производњу и набавку механизације. Премије се могу остварити и у области овчарства и узгоју коза као и у систему крава-теле, те узгоју приплодних јуница од најмање 3 грла.

„Износ премија по грлу остао је исти када је у питању узгој квалитетно приплодних јуница и премија је до 150 марака, а систем узгоја крава – теле до 120 марака. Премија на млијеко је такође остала на истом нивоу као и прошле године и износи 25 фенинга по литру. Што се тиче Правилника за капитална улагања он је опсежан и обухватио је све елементе. Заинтересовани морају аплицирати по јавном позиву за резервацију средстава и то до 23. марта. Када добију рјешење о резервацији средстава морају поднијети захтјев за исплату подстицајних средстава, а после истека рока 120 дана од набавке маханизације“, истакао је Дрвенџија.

Пољопривредници имају право на регресирано дизел гориво у износу 100 литара по хектару, а цијена је, као и прошле године, умањена 50 фенинга по литру.