Предсједник БОРС-а у радној посјети Општини Гацко

Јуче је у просторијама Парохијског дома у Гацку одржан радни састанак предсједника Борачке организације Републике Српске, Миломира Савчића и представника БОРС-а општина Гацко, Невесиње, Источни Мостар и Берковићи.
Састанку су присуствовали и представници локалних власти, начелник општине Гацко, Милан Радмиловић и начелник општине Невесиње, Момчило Шиљеговић.

Током састанка закључено је да укупна средства око 15 милиона марака, која су акционим планом Владе РС предвиђена за запошљавање борачких категорија треба правилно усмјерити.
„Овај акциони план био је и ранијих година, али пракса показује са се средства нису утрошила на најбољи начин, не обезбјеђују трајно запошљавање посебно код самозапошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца, РВИ и због тога ћемо сада у акционом плану предложити да се ова средства другачије преусмјере“, истакао је Савчић и најавио још један акциони план у току ове године.

Према ријечима Савчића, велике су разлике од општине до општине када је стање борачке популације у питању и о тим стварима треба много више повести рачуна.
„Није иста ствар ако имате пар десетина незапослених бораца у једној општини или неколико стотина, негдје чак и по неколико хиљада. Зато инсистирамо на социјалним картама управо ради правичности приликом запошљавања“, рекао је Савчић.

Према ријечима начелника општине Невесиње, Момчила Шиљеговића, проблематика запошљавања борачких категорија у тој општини је изразита, те да се мало више води рачуна о неразвијеним опшинама у којима има велики број борачких категорија.

На подручју општине Гацко на евиденцији Бироа за запошљавање налазе се 93 демобилисна борца, 18 дјеце погинулих бораца и 6 РВИ.

Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, рекао је да Општина Гацко питања статуса, стамбена питања, запослење породица погинулих бораца и РВИ почела рјешавати још у рату и то је стални континуирани посао.

„За инвалиде рата најбоља рјешења су инвалидске пензије. То су ипак људи који су прешли 45-50 година живота. Ми у буџету општине сваке године имамо средства која дајемо искључиво као социјална средства за домаћинства која су у тој потреби. Наш став је такође да не треба посматрати појединца већ породично домаћинство, треба направити социјалну анализу домаћинства и у складу са тим одлучити о приоритетном запошљавању“, нагласио је Радмиловић.

Закључак је да је неопходно израдити социјалну карту на нивоу општинских борачких организација и на нивоу локалних заједница, те одредити приоритетно запошљавање борачких категорија, прије свега породица у којима нема запослених.