Пред нама је много посла: Милинковић о пројектима и активностима у години на измаку – Зграда за младе брачне пaрове кључни пројекат

Анализирајући активности у години на измаку, начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, осврнуо се на важније пројекте и потезе које је у том смјеру предузела Општинска управа, а чији је инвеститор и иницијатор Општина. Неки од њих су први пут реализовани, већина је у току, а за многе се реализација очекује у години која нам долази. Са донешеним одлукама и повученим потезима током 2021. године, упознао је и одборнике у Скупштини општине, на деветом засједању које је одржано прије два дана.

Ослушкујући потребе најмлађе популације, Општина Гацко ушла је у пројекат доградње Дјечијег вртића вриједности 175.000 КМ, који је у завршној фази.

„На задовољство цјелокупне заједнице, овим ће бити задовољене потребе проширења смјештајног капацитета за боравак наших најмлађих суграђана који бораве и који ће боравити у овој васпитно образовној установи“, казао је Милинковић.

Милинковић је подсјетио и на реконструкцију гријања у Дому здравља „Проф. др Саво Бумбић”. Како је истакао, из средстава Општине у ове сврхе обезбијеђено је 100.000 КМ. Условљен појавом епидемије вируса Корона, за потребе мјерења антитијела у крви, овој здравственој установи набављен је и имуноанализатор, биохемијски апарат са преко 40 различитих тестова, вриједан око 7.000 КМ.

„У 2021. години, Општина је ушла у пројекат уређења Трга Саве Владиславића и порте храма Свете Тројице. Уговорено је 361.376 КМ, до сада је завршено око 40 % радова”, рекао је Милинковић, а о чему смо раније редовно извјештавали.

Када је у питању путна инфраструктура, завршено је асфалтирање путева у Грачаници и према Дражљеву, у вриједности од 196.500 КМ, као и улице Алексе Јакшића, за шта је из Буџета општине утрошено 51.300 КМ. Дјелимично су завршени радови на санацији локалних путева и инфраструктуре у МЗ Фојница, Жањевица, Автовац и Степен уговорене вриједности око 35.000 КМ.

Према његовим ријечима, у току су радови на изградњи трафостанице у пословној зони „Канал“ вриједности 74.670 КМ и регулација бујичног потока Беротина, уговорене вриједности 164.266 КМ.

За реконструкцију постојећег водовода, у сарадњи са ЈП „Водовод“ изведени су радови вриједности преко 60.000 КМ. Према подацима из овог предузећа, уштеде на мјесечном нивоу су преко 5000 м3.

Радници предузећа „Водовод“ и „Комус“ имају стабилно пословање, према радницима су измирена дуговања, а Општина је изнашла средства у буџету и повећала издвајање за ова предузећа.

Исплаћено је и 145.000 КМ подстицаја пољопривредним произвођачима за 2021. годину, али и стипендије студентима за школску 2019/20. годину.

„И подстицаји за пољопривреду из 2019. године су исплаћени у вриједности 137.740 КМ, као и стипендијe за школску 2019/20. годину у вриједности од 179.568 КМ. Радницима Општинске управе исплаћене су заостале плате из прошле године, порези и доприноси коју су каснили, а плате из ове године се исплаћују редовно, рекао је начелник општине.

Општина Гацко једна је од ријетких општина која је системски рјешавала егзистенцијална питања борачке популације.

„Ријешили смо питање запослења за троје дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске. Још двије породице нису у потпуности ријешиле стамбено питање и Општина ће бити на услузи у рјешавању како стамбених, тако и осталих питања борачких категорија“, потврдио је Милинковић.

Осврнуо се на процес генотипизације гатачког говечета, за шта је Општина издвојила 30.000 КМ. Овај значајан пројекат, како је потврдио, биће настављен и у наредним годинама, са циљем уписа гатачког говечета у свјетски регистар раса стоке.

„Пољопривреда је грана на коју ћемо се фокусирати и у наредном периоду“, јасан је он.

Општина Гацко је у 2021. години добила и вриједне донације, потврдио је Милинковић.

„Средствима Владе Републике Српске извршена је санација зграде ОШ „Свети Сава“ Гацко. Вриједност радова је око 600.000 КМ. Влада је донирала и износ у вриједности од 100.000 КМ, чиме је извршена реконструкција и асфалтирање прилаза јавним установама и предузећима у нашој општини. Уређен је паркинг простор код Средњошколског центра, али и прилаз Фудбалском стадиону и сточној пијаци“, казао је први човјек општине.

Општина Гацко је у 2021. години учествовала у разним пројектима.

  • ИМПАКТ фондација – Самозапошљавање, вриједност 40.000 КМ, од чега је донатор обезбиједио 25.000 КМ, а Општина 15.000 КМ. Већина активности је завршена. Додјељена су средстава за пет корисника у 2022. години.
  • УНДП РеЛОАД2 (2021-2024.) – Ради се о подршци пројектима удружења. Вриједност донације  је најмање 210.000  КМ за три године. Однос средстава: Општина 50% – донатор 50%. Број пројекта није ограничен.
  • УНДП МЕГ (2021-2024.) – Вид подршке ЈП „Водовод“. Могући износ средстава на који се може рачунати је 180.000 УСД или око 310.000 КМ. Средства ће бити доступна од 2023. године.

„Опредјељење Општинске управе је да кроз пројекте привучемо што више средстава са стране, како би растеретили буџет. Током ове године, пријавили смо се на јавне позиве гдје постоје велике шансе да се на такав начин обезбиједе одређена средстава“, казао је он, а ради се о сљедећим пројектима:

  • ЈП УНДП – ЕУ4агри, За пројекат нове пијаце вриједан 576.000 КМ, од чега се од донатора очекује износ од 200.000 КМ. Први резултати се очекују у марту 2022. године.
  • ЈП Влада РС Финансијски механизам – пројекат Управљања отападом по принципу раздвајање отпада на мјесту настанка. Вриједност пројекта је 200.000 КМ, од чега Фонд треба да обезбиједи најмање 100.000 КМ. Овај Фонд постоји од 2013. године, а општина Гацко се на један овакав пројекат пријављује први пут.

По први пут урађен је Правилник о додјели подстицајних средстава за запошљавање и развој привреде општине Гацко. Јавни позив је објављен у новемберу, а планирана средстава за 2021. годину су 150.000 КМ. Корисници су одабрани, а за њих 10 који су испунили услове биће додијељено око 60.000 КМ.

Документ Нацрт Стратегије развоја општине Гацко за период 2022. – 2028. је усвојен. У израду Стратегије укључени су људски ресурси Општине и јавних предузећа, а овај стратешки документ израђен је као оквир за дефинисање заједничких циљева, подстицање локалних снага, као одговор на изазове будућег развоја општине и свеукупног живота у њој. Прибављено је стручно мишљење Владе Републике Српске о квалитету и усклађености документа са Законом о Стратешком планирању РС.

Вриједи поменути и организовано уклањање 20 дивљих депонија, чиме се и на тај начин ушло спремно у прославу Тројичиндана, али и нову манифестацију „Културно – спортско љето Гацко 2021“, која је организована први пут. У току два мјесеца, уприличено је 20 догађаја, са преко 5000 посјетилаца, а судећи по резултатима проведене анкете, нашу општину је вриједило посјетити овога љета.

Од планова за наредну годину, Милинковић је издвојио завршетак капиталних пројеката који су започети, а то су уређење Трга Саве Владиславића и Спортске дворане. Према ријечима Милинковића, за сада је планирано да се дворана затвори и да се настави уређење сходно са приливом средстава.

„Изградња градске пијаце, гараже за возила Ватрогасно – спасилачке јединице и шалтер сале, само су неки од планираних пројеката за наредну годину. Радићемо и асфалтирања и реконструкције путева по захтјевима мјесних заједница“, рекао је Милинковић.

Планиран је пројекат видео надзора градске зоне који ће бити урађен са Министарством унутрашњих послова Републике Српске.

Један од најважнијих пројеката, чије активности су већ започете је изградња зграде за младе брачне парове. Општина Гацко ће обезбиједити дио средстава за зграду, а Влада Републике Српске је за овај пројекат одобрила 500.000 марака.

“Ово је једна од низа мјера којом помажемо младима”, рекао је начелник и осврнуо се на усвојени документ пронаталитетне политике.

Одлуком о пронаталитетној политици, висина финансијске подршке за склапање брака износи 500 КМ. Из буџета Општине за рођење првог и другог дјетета издвојиће се по 300 КМ, а за треће и четврто дијете по 1000 КМ. Висина финансијске подршке за за поступак вантјелесне оплодње износи 4.000 КМ.

„Много посла је пред нама. Много важних потеза тек треба повући, и наравно за све обезбиједити средства. Можда је могло и боље, али до сада учињено је вјерујемо тек почетак. Можда се чини малим корацима, али улажемо велики труд, тражимо добра рјешења и добру подлогу за ствари које тек долазе, ослушкујући потребе наших грађана, којима ћемо, као и свим наредним изазовима, вјерујем, знати и одговорити“, закључио је начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић.