Празником Преображења Господњег у Автовцу манифестација “Културно – спортско љето Гацко 2021” ушла у завршницу

Свечано је данас у Автовцу код Гацка, поводом празника Преображења Гопоспдњег које се традиционално прославља сваке године у овој вароши.

Свету литургију служио је игуман манастира Завала, Василије Копитић, уз саслужење старјешине храма Светог Василија Тврдошког и Острошког у Автовцу, Миодрага Вртикапе.

Током литургије освећено је грожђе које је након причеста подијељено вјеницима.

“Уз помоћ Божију али уз Цркву човјек може да се преобрази. Нека је на здравље и на спасење данашњи празник, и на многаја љета”, рекао је игуман Копитић.

Надлежни автовачи парох, Миодраг Вртикапа, честитајући празник захвалио се високопреподобном игуману Василију на даровима, иконама Светог Василија и Светих новомученика Придворице, које је поклонио за храм. Подсјетио је и на завршене радове на осликавању олтара са позлатом ореола. Акција прикупљања новца се наставља, у сврху завршетка иконостаса и набавке потребног инвентара за храм Св. Василија Тврдошког и Острошког.

Културно – умјетнички програм у присуству вјерника уприличен је у порти храма, а представили су се фолклораши „Саве Владиславића“ и „Зеленгоре“, као и чланови Друштва гуслара и епских пјесника „Тешан Подруговић“.

Преображењским свечаностима, у оквиру којих се одржава и “КУП Преображења” у сарадњи са „Автовачким родољубима“, данас се завршава двомјесечна манифестација “Културно – спортско љето Гацко 2021”, чији је иницијатор Кабинет начелника општине у сарадњи са јавним установама из области културе, спорта и туризма.

Подијелите вијест