Потписани уговори о самозапошљавању и запошљавању девет демобилисаних бораца са подручја општине

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић, јуче је у општини Гацко потписао уговоре о самозапошљавању и запошљавању девет демобилисаних бораца и два послодавца који су прошли по Програму запошљавања циљних категорија у привреди и регресни поврат доприноса.

Како је истакао Вујичић, у сарадњи са Владом Републике Српске, Завод је за демобилисане борце обезбиједио по 10.000 марака.

„Реализујемо један пројекат који смо заједнички радили, Влада Републике Српске преко Завода за запошљавање и локална заједница, односно начелник. Циљна група запошљавања су демобилисани борци, а у Гацку је било девет заинтересованих. Они ће моћи повући 10 хиљада марака по кориснику, а средства ће уложити у самозапошљавање у складу са својим бизнис плановима“, казао је Вујичић.

Интересовање за пројекат је било велико широм Републике Српске, а како би се пројекат реализовао у потпуности, Влада РС обезбиједила је средства већа од планираног.

„Идеја нам је била да 300 демобилисаних бораца запослимо, међутим, имали смо 1.300 захтјева тако да смо морали проширити пројекат. Влада је обезбиједила додатна средства за хиљаду лица, а то је око 13 милиона марака и захваљујући томе пројекат ћемо успјети да реализујемо“, казао је Вујичић, и додао да ће Влада и у будућности наставити са оваквим и сличним пројектима.

Ово је прилика да се помогне дио ове популације, а Општина Гацко ће у наредном периоду изнаћи средства да се учине додатни напори према демобилисаним борцима са подручја општине. Ипак, сарадња са републичким институцијама је и у овом смислу врло важна, рекао је начелник општине, др Огњен Милинковић, који је присуствовао јучерашњем потписивању уговора са циљним категоријама.

„Ово је један од показатеља и начина како се то ради, и ако Бог да у наредном периоду реализоваћемо сличне пројекте. Финансијска ситуација нам тренутно не дозвољава, али идуће године, као локална заједница, конкретније ћемо помоћи лицима из ове популације”, поручио је Милинковић.