Потписан Уговор о доградњи водоводног система у општини Гацко

У кабинету начелника општине данас је потписан Уговор о извођењу радова на доградњи водоводног система општине Гацко. Уговор су потписали начелник општине Милан Радмиловић, директор предузећа „Бук Промет“ Бијељина које ће изводити радове, Јован Гајић, у присуству представника Тима за управљање пројектом из Министарства финансија Републике Српске.

Вриједност уговора је 4 милиона и 800 КМ без ПДВ, а радови би требали почети за мјесец дана, са роком извођења од 18 мјесеци.

„Ми смо у дугој процедури са Министарством финансија око дефинитивног рјешавања водоснабдијевања у општини Гацко. Ово је пројекат који ће прихватити до 40 секундних литара воде из Придворице и радиће се вод у дужини од око 11 – 12 километара, који ће бити спојен са постојећим извориштем Вратло. Тиме ћемо практично 98% општине покрити питком водом. У буџету наредне године биће издвојена средства и за рјешавање водоснабдијевања МЗ Брљево и Фојница, који су били планирани у финансијском дијелу овог пројекта, али због двије пумпне станице које су повећале пројекат за око милион марака нису се могле уклопити за ову фазу”, рекао је Радмиловић.

Један дио пројекта је већ финансирала Општина Гацко.

“Ово је пројекат гдје смо и ми имали властита средства која смо већ потрошили на реконструкцију мреже у граду, израду пројеката, ревизију и остало, из средстава које je обезбиједило Министарство финасија путем Европске инвестиционе банке, а један дио ће бити обезбијеђен преко донаторских средстава”, истакао је Радмиловић.

Потписивању уговора присуствовала је и Радмила Михић, помоћник министра финансија и шеф тима за управљање пројектом Водовод и канализација за читаву Републику Српску.

“Овај пројекат се финасира кредитом из Европске инвестиционе банке у износу од 2,5 милона КМ. Кредитни услови су 25 година рок отплате, 8 година грејс периода. Такође смо планирали из ИПА донаторских средстава ЕУ, дијелу који треба да припадне пројекту Водовод и канализација, износ од милион марака бесповратних срестава да помогнемо реализацији овог уговора, а остатак ће бити суфинасирање од стране Општине. Гацко је 26 општина у којој имамо радове у читавом овом пројекту и имао већ пет општина у којима се припремао за саму фазу радова. Пројекат је активан већ пет година. До сада смо инвестирали укупно 50 милиона еура у водоводне и канализационе системе широм РС”, рекла је Михић, истичући да је пројекат оцијењен од стране ЕИРБ као један од најбоље управљаних пројеката на Балкану, којим не само да се рјешавају основни проблеми грађана, него уводе и међународни стандарди и процедуре.

 

Подијелите вијест