Потомак породице Грђић у посјети Гацку: У плану отварање Дома Васиља Грђића

Директни потомак породице Грђић, Смиљка Соретић, јуче је била у посјети општини Гацко и са начелником општине др Огњеном Милинковићем и његовим сарадницима разговарала о културно – историјској, туристичкој и економској валоризацији породичне куће Грђића и могућности отварања Дома Васиља Грђића.

Смиљка Соретић, тренутно настањена у Америци, изнијела је идеју и жељу да се њихова породична кућа стави на располагање Општини Гацко, уређена и урађена у духу културног наслеђа Гацка.

„Јако ми је драго што смо одржали овај састанак и наишли на разумијевање начелника општине. Прије двије године сам била у Гацку и јавила ми се жеља да направимо један дом сјећања на значајне Гачане, на људе који су посветили свој живот домовини и свом Гацку. Жељела сам нешто да урадим за моје Гацко, за свето мјесто у мојој породици“, истакла је Соретић.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, подржао је идеју о откупу куће Грђића и истакао да је то одличан пут ка валоризацији већ поменутог наслеђа и његовог културно – историјског, туристичког, економског и духовног експлоатисања.

“Откуп куће од садашњег власника биће први велики корак ка реализацији овог пројекта и те трошкове ће сносити Општина Гацко. Наредни корак биће конкретизација саме намјене куће и пројектовање њене унутрашњости, а онда и процјена висине средстава потребних за реализацију цјелокупног пројекта”, потврдио је Милинковић.

Планирано је да остатак новца  буде прикупљен једном широм акцијом у којој би учешће узели гатачки привредници и сви они који желе помоћи, а у прикупљању једног дијела средстава укључила би се и породица Грђић.

Кућа се налази у гатачкој „горњој чаршији“. Припадала је чувеној породици Грђић, најпознатијој гатачкој породици чији значај увелико превазилази границе Гацка. У рушевном је стању, искористиви су само њени зидови, што отвара могућност планског и професионалног пројектовања њене унутрашњости.

План је да се, с обзиром на то да кућа посједује три спрата, отвори завичајни музеј Гацка, који би функционисао у склопу Музеја Херцеговине, као његова испостава или евентуално као посебна Јавна установа.

Како нам је потврдила госпођа Соретић, породица Грђић поклониће документацију и породичну архиву тако да би једна просторија била посвећена породици Грђић.

У зависности од пројекта саме обнове, у кући Грђића би могао бити изграђен и апартман у који би од зависности од потреба, Општина Гацко могла да смјешта госте, првенствено научне раднике. У једној од просторија може бити смјештена и богата библиотека „Просвјете“ која броји неколико хиљада књига.

Иако захтијева и труд и вријеме, реализација ове идеје биће на корист Гацка остављајући будућим генерацијама трајну вриједност.

Подијелите вијест