Полазници школе спорта “Спартакус” у посјети Парку природе “Орјен”

Викенд иза нас сигурно ће остати у сјећању за 70-ак малишана из Универзалне школе спорта и корективне гимнастике “Спартакус” из Гацка, који су  посјетили љепоте Парка природе “Орјен”. Домаћин овој спретној екипи био је Планинарско друштво “Вучји зуб”.

Иако је планина непредвидива и временски услови често промјењиви, малишане је на Ублима дочекало сунце на око 1000 метара гдје се налази планинарски дом.

Нада Јововић, један од  тренера  ове школе, каже да су домаћини, у јутарњим сатима угостили дјецу из Гацка. Упознали су их са простором гдје се налазе, са планинским масивом Орјеном и правилима понашања планинара.

„Авантура је почела. Спортско пењање на вјештачку стијену, спуштање зип лајн-ом, игра, смијех и дружење су нешто драгоцјено што ће бити дио одрастања ових малишана. Међу њима, сигурни смо,  расту спретни планинари и алпинисти. Али, оно што смо сигурнији, јесте да расту у велике људе. Лиценцирани планинарски водич је дјецу провео првим планинарским стазама. Дјеца су имала прилику да чују о богатом биљном и животињском свијету, о врховима Орјена и маркираним стазама. Положили су “Шумску заклетву” и обећали да ће штитити природу и често јој се враћати“, рекла је Јововић.

Природа им је подарила много енергије. Закључили су да је дјеци потребно само такво једно мјесто, а све даље је резултат повезаности са природом.

Одлазак у Требиње искористили су да посјете и Херцеговачку Грачаницу са које су имали Требиње на длану.

„У повратку су гласно размишљали и питали се какав је то Вучји зуб, да ли стварно личи на зуб и је ли велики. Изразили су жељу да га посјете када још мало порасту. Вјерујемо да су њихови снови ту вече били слатки, а ми задовољни јер смо им успјели дио снова претворити у стварност“, кажу у „Спартакусу“.

Универзална школа спорта и корективне гимнастике “Спартакус” окупља више око 80 малишана. Тренинзи се одвијају у три узрасне групе (млађа, средња и старија).

Акценат стављају на очување и унапређење психо – физичког здравља код дјеце, развој здравих стилова живота, радних навика, поштовање правила, успостављања граница, развој пажње. Уз развој моторичких способности као што су спретност, снага, издржљивост, флексибилност, прецизност, пажња се поклања и на развој социјалних вјештина, самопоуздања, емпатије и децентрације.

Поред редовних тренинга дјецу настоје што више повезати са природом. У наредном мјесецу планирају још један излет, а са лијепим временом, на радост малишана, и тренинге премјестити у природу.

Подијелите вијест