Покренута иницијатива за изградњу зграде за младе брачне парове

На јучерашњем редовном засједању Скупштине општине Гацко, донесена је Одлука о покретању иницијативе за изградњу зграде за младе брачне парове, коју су подржали сви одборници.

Кабинет начелника прије 15 дана провео је анкету, на коју је 69 заинтересованих изразило жељу да учествује у овом пројекту. Циљ је, како се могло чути, задржавање младих људи у Гацку и могућност да по ниској цијени ријеше стамбено питање.

Како би се водили најбољим примјерима, начелник општине др Огњен Милинковић и предсједник Скупштине, мр Рајко Паповић, недавно су посјетили Добој, који је реализовао више оваквих пројеката за младе брачне парове.

„Ово је сјајна прилика да људе подстакнемо да овдје живе и раде. Обавио сам разговоре са институцијама Републике Српске и са одређеним министрима и они су сагласни да је ово сјајна идеја. Обавио сам разговоре и са представницима града Требиња и Добоја који су прије нас ушли у овај пројекат. За нас је боља варијанта изградње зграде, као што је то урадило Требиње. По неком идејном пројекту, цијена квадрата за заинтересовани брачни пар би била око 600 КМ“, рекао је Милинковић.

Дио средстава ће финансирати Влада РС, а један дио средстава ће обезбиједити Општина Гацко, рекао је шеф Клуба одборника СНСД, Синиша Шуковић, у име скупштинске већине, која је, поред Кабинета начелника, један од предлагача иницијативе.

“Испитала се и тржишна цијена градње, која износи од 1100 до 1200 КМ, што значи да би коначни купац платио 60 % од ове цијене. Циљ је да што прије одредимо локацију и дефинишемо критеријуме. Више локација се разматра, а пред нама је задатак да учинимо све што можемо да до октобра имамо и локацију и извођача радова. Ако то успијемо, то би значило да ће се градња завршити у 2022. години, што би био велики успјех“, додао је Шуковић.

У наредном периоду биће одређени и услови по угледу на најбоље примјере из градова у окружењу. Један од њих биће старосна граница једног од брачних другова. Затим, да нико од супружника није власник стамбене некретнине на подручју РС и БиХ, да није прометовао непокретности у последње три године, да имају намјеру сталног боравка на територије општине Гацко у периоду од 20 година и слично.

Све ово ће, како је речено, бити дефинисано у наредном периоду, на чему ће радити Стручни тим начелника општине.

Подијелите вијест