Pokloničko putovanje iz Gacka u Svetinje Kosova i Metohije

poklonicko_putovanje_118

Grupa od tridesetak vjernika iz Gacka, uključujući i hor pri hramu Sv. Trojice, pohodila je svetinje Kosova i Metohije u periodu od 1. do 4. septembra 2011. godine. Pored manastira i crkava na Kosovu i Metohiji, obišli su i neke od svetinja u Mitropoliji Crnogorsko – Primorskoj i Eparhiji Žičkoj.

Ova grupa je u četvrtak ujutru, 1. septembra, sa sveštenikom Velimirom Kovačem, pošla iz Gacka i istog dana obišla manastir Moraču, Pećku Patrijaršiju i manastir Dečane gdje su prisustvovali večernjoj službi i kanonu Sv. Kralju Stefanu Dečanskom, koji se služi svakog četvrtka nakon večernje službe. Prenoćište u Velikoj Hoči je bilo posebno iskustvo zbog neobične ljubavi koju su im pokazali njihovi domaćini, mještani ovog sela. Sledećeg jutra imali su priliku da vide neke od mnogobrojnih crkava u selu (selo ima ukupno 12 crkava i 1 manastir).

Nakon Velike Hoče obišli su manastir Zočište i uputili se u Prizren. Zahvaljujući domaćinu, ocu Marku iz Dečana, koji ih je pratio ova dva dana, grupa je obišla grad Prizren sa Sabornom crkvom Sv. Georgija, Bogorodicom Ljeviškom i još nekim od mnogobrojnih crkava u nekadašnjoj carskoj prestonici. Ovo je bila prilika da se probaju neki od specijaliteta poznatih prizrenskih poslastičara. Nakon Prizrena obiđeni su i manastiri Sveti Arhangeli i Gračanica. U večernjim časovima su preko Kosovske Mitrovice i Sjevernog Kosova prešli u Srbiju i konačili u manastiru  Studenici.

U subotu 3. septembra, nakon Sv. Liturgije, obišli su isposnicu Sv. Save u planini iznad manastira. Nakon isposnice obišli su i manastir Gradac gdje su prisustvovali večernjoj službi. Poslije još jednog prenoćišta u Studeničkom konaku i nedeljne Liturgije obišli su i manastir Žiču. Posebna radost i blagoslov je bio susret i razgovor sa igumanom manastira Simonopetre otac Jelisejem i igumanijom manastira Ormilije mati Nikodimi koji su bili gosti ovog manastira. U večernjim časovima, 4. septembra, grupa je stigla u Gacko blagodarni Gospodu na ovakvom duhovnom iskustvu i blagoslovu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подијелите вијест