Pojačana kontrola saobraćaja

motorista

Od sutra Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske počinje akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju i sankcionisanju nedozvoljene brzine kretanja vozila, sa ciljem smanjenja broja udesa kojih je za sedam mjeseci ove godine bilo gotovo 5.300, a poginulo je oko stotinu ljudi.

U petodnevnoj akciji kontrole biće angažovana i vozila opremljena video nadzorom, saopšteno je danas iz kabineta direktora Policije.

 

“Apelujemo na vozače da vožnju prilagode stanju i uslovima puta i da poštuju saobraćajne propise da bi izbjegli mogućnost ugrožavanja svog ili tuđeg života”, ističe se u saopštenju.

U proteklih sedam mjeseci u Srpskoj se dogodilo ukupno 5.289 saobraćajnih udesa što je za 16 ili 0,3 % manje nego u istom periodu prošle godine, ali je povećan broj udesa sa posljedicama po ljude, kao i broj poginulih, teško i lako povrijeđenih.

U nesrećama je u prethodnih sedam mjeseci ukupno poginulo 96 lica, teško je povrijeđeno 402 ljudi, a lakše 1.422 lica, dok je prošle godine u tom periodu poginulo 71 lice, teško povrijeđeno 372, a lakše 1.229 osoba.

Najčešći uzrok udesa je neprilagođena brzina, usljed koje se dogodilo 1.501 nesreća ili 28,4 % od ukupnog broja. Neprilagođena brzina je i jedan od najopasnijih uzroka nezgoda, s obzirom da najčešće za posljedicu imaju tjelesne povrede, a nerijetko i one opasne po život.

Подијелите вијест