Подигнута спомен плоча Вукоти Лучићу

У згради Шумског газдинства у Гацку, у присуству чланова породице, представника Борачке организације, локалне власти и јавних институција, данас је подигнута спомен плоча борцу Гатачке бригаде и раднику овог предузећа, Вукоти Лучићу.

Помен је служио старјешина храма Свете Тројице, Велимир Ковач, а све је организовала општинска Борачка организација.

Да је Вукота Лучић био истакнут борац, марљив радник и добар човјек, у свом обраћању истакао је предсједник Борачке организације, Слободан Илић.

“У мјесецу априлу 1994. године пет бораца Гатачке бригаде оставили су своје кости у рејону Горажда. На данашњи дан је погинуо и наш Вукота. Обавеза сабораца је да се сјећамо и да наша сјећања пренесемо на покољења. Данас, након 25 година, Вукоту смо вратили у његову фирму, где је провео значајан дио свог живота. Био човјек који је имао двије обавезе у рату, и радну и ратну. Био је у свакој акцији међу првима, од њега смо сви заједно учили. Био је фактор који је спајао, правио јединство и слогу у јединици, а заправо такав је био и у својој фирми. Био је истакнут и по томе што је својим лични радом успијевао да обезбиједи огрев за породице до тада погинулих бораца”, истакао је Илић.

Илић је овом приликом рекао да је намјера Борачке организације да до краја године подигне спомен плоче свим погинулим борцима који су радили у неком од јавних предузећа. Тиме би, како је рекао, Борачка организација апсолвирала велики дио својих обавеза, када је у питању обиљежавање значајних датума и сјећање на погинуле борце.

Предсједник Скупштине општине Гацко, Јован Ковачевић, истакао је да жртву као што је Вукота и други борци, морамао вјечно памтити.

“Док је наше сјећање јако и поштовање према њиховом дјелу и њиховим породицама, дотле је јака Република Српска. Вјечно се сјећајмо оних који су уткали себе на олтар наше слободе”, рекао је Ковачевић.

Потом су у Спомен соби запаљене свијеће и одана почаст Вукоти али у свим другим борцима који су пали за све нас и Републику Српску.

Подијелите вијест