Počeo probni popis u RS

poppiss

Probnim popisom u Republici Srpskoj biće obuhvaćeno 15 opština i 21 popisni krug, što znači da će u nekim opštinama biti više popisnih krugova, a to je oko 2.000 domaćinstava ili 6.000 građana.

Probni popis u Srpskoj biće proveden u Banjaluci, Doboju, Prijedoru, Šipovu, Prnjavoru, Kozarskoj Dubici, Tesliću, Ugljeviku, Zvorniku, Bijeljini, Foči, Gacku, Trebinju, Istočnom Novom Sarajevu i Palama.

U FBiH probni popis biće proveden u 19 opština ili 33 popisna kruga kojim će biti obuhvaćeno oko 3.000 domaćinstava ili 9.000 stanovnika, kao i šest popisnih krugova u Brčko distriktu.

U BiH sutra počinje probni popis u 60 popisnih krugova, a jedan popisni krug obuhvata oko 100 domaćinstava. Probni popis trajaće do 29. oktobra, a popisivači su dužni da prilikom dolaska u domaćinstvo pokažu akreditacije. Popisivači će sa sobom nositi mapu popisnog kruga da bi znali koja domaćinstva oni popisuju.

Probni popis treba da utvrdi organizacione, metodološke, informatičke pretpostavke, tj. da simulira i istestira sva ta rješenja da bi se za opšti popis išlo sa optimalnim rješenjima. Popisnica koja tretira lica ima 45 pitanja, a popisnica koja tretira stanove i domaćinstva ima 36 pitanja.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović saopštio je da će probni popis koštati 200.000 KM, što je obezbijeđeno iz budžeta BiH, entiteta i Brčko distrikta. Kako je napomenuo, svi podaci građana biće zaštićeni. (RTRS)

Подијелите вијест