Почела нова регистрација пољопривредних газдинстава

У Републици Српској од 01. новембра, почела је нова регистрација породичних пољопривредних газдинстава, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Нова регистрација и упис корисника подстицајних средстава у Републици Српској је бесплатан процес и моћи ће да се обави у пословницама Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге широм Републике Српске.

“Рок за упис у регистар је крај 2013. године, када ће бити завршено и разврставање породичних пољопривредних газдинстава на комерцијална и некомерцијална газдинства”, саопштено је из ресорног министарства.

Министарство позива све пољопривредне произвођаче, уписане у Регистар пољопривредних газдинстава, да обнове регистрацију, јер ће на основу завршеног разврставања породичних пољопривредних газдинстава крајем године бити креиране посебне мјере за комерцијална и некомерцијална газдинства у Правилнику о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2014. годину.

У оквиру процеса обнове регистрације уводи се и нови Регистар корисника подстицајних средстава, који ће осим свих регистрованих пољопривредних газдинстава обухватити и све оне кориснике подстицаја из Аграрног буџета који не обављају пољопривредну производњу.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде позива и све јединице локалне самоуправе – мјесне заједнице, општине и градове, удружења грађана, локалне акционе групе и друге да изврше упис у Регистар корисника подстицајних средстава.

Из Министарства подсјећају да је комерцијално породично пољопривредно газдинство – газдинство које је тржишно оријентисано и које је достигло минимални укупни обим производње.

Некомерцијално породично пољопривредно газдинство је газдинство које није тржишно оријентисано и које није достигло минимални укупни обим производње.

Укупан обим производње је збир свих појединачних обима производње пољопривредног газдинства, за све видове биљне и сточарске производње.

Минималан укупан обим производње на основу којег породично пољопривредно газдинство стиче статус комерцијалног газдинства је три производне јединице.

Коефицијенти за сваку врсту производње објављени су у новом Правилнику о разврставању пољопривредна породична газдинства на комерцијална и некомерцијална газдинства, који је доступан на интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

(Срна)

Подијелите вијест