Počela kampanja “Stop krađi intelektualnog vlasništva”

17. oktobra 2011. godine u Inspektoratu Republike Srpske održana je konferencija za novinare povodom početka medijske kampanje pod nazivom “Stop krađi intelektualnog vlasništva!”.

Kampanju provodi Inspektorat Republike Srpske u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade Republike Srpske, uz podršku USAID projekta “Zaštita prava intelektualnog vlasništva”.

“Ovaj problem je prisutan i u razvijenim zemljama Evropske unije i zemljama regiona i svjesni smo da će borba za suzbijanje zloupotrebe intelektualnog vlasništva biti dugotrajan proces, ali to nas ne sprečava u našem djelovanju i Inspektorat Republike Srpske će odlučno podržati ovaj segment putem svih vidova inspekcijskog djelovanja”, izjavio je Živan Delić, vršilac dužnosti direktora Inspektorata Republike Srpske.

Cilj medijske kampanje je informisati građane o značaju zaštite prava intelektualnog vlasništva, koji su benefiti legalnog rada, ali i sa kakvim sankcijama se mogu susresti poslovni subjekti koji tendenciozno krše zakon.

“Inspekcijske kontrole će u prvom periodu biti preventivnog karaktera. U slučajevima gdje utvrdimo nepravilnosti izricaćemo korektivne mjere u smislu rješenja za otklanjanje nedostataka sa adekvatnim rokovima”, pojasnila je Borka Surtov, glavni republički tržišni inspektor

Korisnici nelicenciranog softvera, koji je često preuzet sa peer-to-peer mreža ili portala za dijeljenje elektronskih sadržaja, nisu bezbjedni prilikom korišćenje ovog softvera i vrlo lako mogu postati žrtve visokotehnološkog kriminala”, naglasio je Goran Vranić, načelnik Odjeljenja za planiranje, informatiku i informisanje Inspektorata Republike Srpske.

Prema istraživanju asocijacije Business Software Alliance stopa softverskog piratstva u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj u 2010. godini iznosi 66% i u odnosu na 2009. godinu ostala je nepromjenjena, dok se komercijalna vrijednost instaliranog piratskog softvera procjenjuje na 13 miliona američkih dolara.

Krsto Grujić, rukovodilac Sektora za informacione tehnologije u Generalnom sekretarijatu Vlade Republike Srpske rekao je da je Vlada Republike Srpske podržala ovu kampanju, navodeći da u svijetu godišnji gubici, samo zbog softverske piraterije, iznose oko 59 milijardi dolara.

Подијелите вијест