Pjesničko veče u Mostaru

U okviru programa kojim je obiljžena 89-godišnica smrti velikog mostarskog i srpskog pjesnika Alekse Šantića, u Mostaru je početkom februara održano književno veče pjesnika Sretena Vidakovića iz Gacka i pjesnikinje Radmile Đukelić iz Bosanskog Grahova, u pratnji hora Srpskog pjevačkog Društva “Gusle”, a u organizaciji SPKUD “Gusle” i SPKD Prosveta Gradski odbor Mostar.

U prelijepom ambijentu ladičanskog dvora ovo dvoje nadarenih pjesnika je snagom svoje pjesničke riječi oduševilo sve prisutne. O sebi rekoše prestavljajući se, da ih povezuje slicnost podneblja, iz kojeg potiču, on hercegovačkog, ona podno Dinare.

Zajednička im je i neizmjerna vjera u poeziju i njenu moć, koja je, kako reče Matija Bećković u recenziji (pisao za oboje), poezija sama po sebi. A misao, ko nije pjevao ni živio nije, za njih je mjerilo smisla postojanja.

Mnogobrojni stihovi pohranjeni su u za sada u dvije Sretenove i tri Radmiline knjige. Uz neprestano klesanje kamenite staze kojom prolaze, ovo dvoje talentovanih ljudi ostavljaju iza sebe svetao trag i brojne poruke, slične onima koje nam je ostavio Šantić u pjesmama “Ostajte ovdje” i “Klasje moje”.

 

 

 

 

Подијелите вијест