Отворени 16.Ћоровићеви сусрети писаца – Научни скуп историчара

Синоћ су у препуним просторијама Дома културе у Гацку, изложбом 30 ликовних дјела која су настала на Седмом сазиву ликовне колиније „Гацко-Ќлиње 2014“, а која је претходила Свечаној академији, отворени традиционални 16. Ћоровићеви сусрети.

Изложбу је свечано отворио замјеник начелника, Радоица Антуновић, који се захвалио свим умјетницима, чија ће ликовна остварења наредних седам дана красити зидове свечаног хола.

Након изложбе уследио је свечани програм који је уз ријечи химне „Боже правде“, у извођењу никшићког хора „Свети новомученик Станко”, означио почетак Свечане академије у част славодобитника награде „Владимир Ћоровић, а чиме је и отворен сада већ традиционални скуп историчара. Сусрети су окупили бројна имена познатих историографа из Р. Српске, Србије, Црне Горе, а на задовољство организатора, учешће су имали и млади историчар из Бечa, те историчари из Русије и Грчке, чији је долазак дао легитимитет научном скупу.

„Добродошли у кршну и кршевиту, земљу светосавску, земљу Херцеговку“, ријечи су којима је добродошлицу, у име домаћина свим присутнима пожелио предсједник СПКД „Просвјета“, Радомир Вучковић.

Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, отворио је Свечану академију, и изразио задовољство што је и овај, 16. пут за говорницом и у улози да поздрави госте, и пожели им успјешан рад на овим сусретима.

На Свечаној академији додијељена је престижна награда за животно дјело “Владимир Ћоровић”, а према одлуци жирија, добитник овогодишње награде је дописни члан АНРС проф. др Ђуро Тошић са Универзитета у Источном Сарајеву. Професор Тошић због здравствених разлога није лично примио ову награду, па је у његово име то учинио академик Војислав Максимовић, а током вечери је прочитано и писмо захвалнице добитника награде.

Културно-умјетнички програм је употпунио свечано вече, па нас је тако све пристутне глумац народног позоришта из Бања Луке, Александар Стојковић, вратио вијек уназад монологом поручника Тасића из Битке на Церу.

Данас су историчари посјетили Спомен собу борцима отаџбинског рата у Гацку, након чега је услиједила пријеподневна сесија на којој је десет еминентних историчара изложило своје реферате на различите теме учешћа Босне и Херцеговине у Првом свјетском рату.

Након вишечасовног излагања на овогодишњу тему, историчари су се преселили у просторије СШЦ „Перо Слијепчевић“ у чијим су клупама сједили и неки од учесника, данас врсних историчара.

СПКД „Просвјета“ традиционално додјељује награду за ученике који су на такмичењима у области историје постигли изузетне успјехе, па је тако ове године, ученица Ивана Бејатовић добила награду и признање за свој рад. Иза успјешног рада ових ученика стоји свакако успјешан ментор, професор, Драгомир Лажетић, који из генерације у генерацију води и спрема младе историчаре за такмичења у овој области.

Рад Научног скупа историчара се наставља до 21. септембра гдје ће историчари посјетити и Билећу у којој се вечерас на Академији додјељује награда „Светозар Ћоровић“ а преостали дани резервисани су за излагања и посјете културно-историјским знаменитостима овог краја.

Ћоровићеви сусрети одржавају се у организацији Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Гацко и Билећа, под покровитељством Општине Гацко и Билећа, Министарства просвјете и културе, као и Министарства науке и технологије РС.