Отворени 15.Ћоровићеви сусрети писаца – Научни скуп историчара

У оквиру 15. Ћоровићевих сусрета писаца, данас је у Гацку свечано отворен Научни скуп историчара, на тему “Сарајевски атентат 1914”, чија се стогодишњица обиљежава наредне године.

Сусрети су окупили бројна имена познатих историографа из Р. Српске, Србије Црне Горе, а на задовољство организатора, учешће су имали и млади историчари из Грчке и Русије чији долазак је дао легитимитет научном скупу.

Добродошлицу у земљу Херцегову, у  име Одбора СПКД „Просвјета“ Гацко, присутнима је пожелио предсједник “Просвјете” Гацко, Радомир Вучковић, након чега је сусрет свечано отворио потпредсједник Републике Српске, Емил Влајки.

Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, пожелио је успјешан рад свим учесницима, изражавајући посебно задовољство што ове године имамо прилику да на јасан, јаван и научан начин говоримо о Сарајевском атентату.

Због, како кажу важности теме која је окупила велики број посјетилаца, број учесника научног скупа је проширен, па је реферате на задату тему пријавило 37 историчара.

Скуп је тематски подијељен на три цјелине, па смо данас имали прилуку да чујемо излагање 21 рада о организацији  Млада Босна и Сарајевски атентат, као и радове о Одјецима атентата. Другог дана научног скупа, историчари ће имати прилику да излажу реферате о Сарајевском атентату у различитим аспектима – књижевности, језику и војној науци.

Историчари су током првог дана скупа посјетили и СШЦ “Перо Слијепчевић”, гдје је била уприличена изложба слика “Јован Дучић у дипломатији”. Том приликом, уручене су и награде професору историје, Драгомиру Лажетићу, као и ученицима који су остварили завидне резултате из овог предмета.

Овом престижном догађају који је добио и међународни карактер, присуствовали су и начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, представници министарства Просвјете и културе РС, представници академије наука РС, представници Српског просвјетног и културног друштва Просвјета Гацко и Билећа, бројни гости као и новинари из РС и Србије.

 

Подијелите вијест