Отворене изложбе „Свети заштитници руске земље“ и „Руско чудо“

Синоћ су у Дому културе у Гацку, у присуству великог броја поклоника умјетности, отворене изложбе „Свети заштитници руске земље“ и „Руско чудо“.

„Свети заштитници руске земље“ је фото репродукција икона Светаца заштитника руске земље, којима се Руси током вијекова моле за заштиту своје отаџбине, док поставка „Руско чудо“ кроз 75 паноа говори о дрвеној палати цара Алексеја Михајловича, другог цара из династије Романов (1645-1676).

Директор Културно-спортског центра Гацко, Анђелка Бољановић, истакла је да је велика част што је ова величанствена изложба стигла у Гацко.

„Изложба је по први пут у РС отворена 5. фебруара у Фочи, затим, 15. фебруара у Вишеграду, а већ вечерас је овде са нама захваљујући Војкану Крстићу из  Друштвa Српско руског пријатељства из Београда и Ненеду Иконићу из Фоче. Изложба ће кратко бити у нашем граду, а сутра и прекосутра је планирана посјета ђака из Основне и Средње школе и бићемо срећни да што више људи погледа ову квалитетну изложбу “, рекла је Бољановић.

Свештеник Прве гатачке парохије, Велимир Ковач, отварајући изложбу, рекао је да се поставка уклапа у духовну припрему за почетак поста.

„Данас је недеља пред почетак васкршњег поста. То је недеља праштања када молимо једни друге за опроштај да би растерећени и припремљени ушли у васкршњи пост. Треба да тражимо опроштај братском Руском народу што више не водимо рачуна о својој и њиховој култури и што смо недовољно свјесни колико је само њихово постојање и њихова духовност важна за наш физички и духовни опстанак“, истако је Ковач.

Изложба је након музеја и галерија у Фочи и Вишеграду, у организацији КСЦ Гацко, а уз помоћ Српско-руског пријатељства и Амбасаде Србије у БиХ, стигла и код нас и биће отворена наредна два дана.

Подијелите вијест