Отворена изложба слика Атанасија Поповића

У организацији ЈУ “Културно-спортски центар” Гацко синоћ је галерији Дома културе отворена изложба икона Атанасија Поповића.

У име КСЦ из Гацка и Требиња ријечи добродошлице пожељела је директорица КСЦ Гацко, Анђелка Бољановић и истакла да се Атанасијем Поповићем требају поносити не само Требињци, него и сви Херцеговци. Симболично говорећи о значају икона, изложбу је прогласио отвореном свештеник Прве гатачке парохије, отац Велимир Ковач.

О животу и дјелу овог умјетника испред КСЦ Требиње говорио је Миљан Вуковић. Према његовим ријечима, Атанасије Поповић никад није прекинуо везу између сликарства и Херцеговине, па је поред религиозних тема сликао је и портрете, херцеговачке пејзаже, мртву природу, као и мушкарце и жене у народим ношњама.

Иконе су рађене двадесетих година прошлог вијека и биле дио иконостаса Саборног храма у Требињу, а благословом Епархије Захумско-херцеговачке и у сарадњи са Културним центром Требиње, стигле су и код нас.

Атанасије Поповић је академски сликар из Требиња који је осликао иконостас Саборног Храма у Требињу, као и иконостасе за бројне Херцеговачке цркве. Завршио је сликарство на Академији ликовних умјетности у Бечу, након чега се вратио у Дубровник и ту остао да живи и ради до краја живота.

Изложба ће бити отворена наредних десетак дана са све љубитеље ове врсте умјетности.

Подијелите вијест