Отворена изложба посвећена Сими Милутиновићу Сарајлији

У пригодном амбијенту, свечаном холу Дома културе у Гацку, протеклог викенда отворена је изложба посвећена раду и дјелу пјесника Симеона Милутиновића Сарајлије. Изложби, под називом „Пјесник небом осијани“ присуствовали су представници локалне власти Oпштине Гацко, предсједник Одбора за Помоћ Србима са Космета, Милорад Арлов, као и  представници Oпштине Звечан.

Предсједник СПКД „Просвјета“ Гацко, Радомир Вучковић поздравио је све присутне а у име народне унивезитетске библиотеке РС, изложбу је отворила Јелена Јањић, водитељ одјељења за библиографију Народне и универзитетске библиотеке Републике Срспке.

Изложба је први пут свечано отворена у априлу мјесецу, у Бања Луци, а потом је, према ријечима Јелене Јањић, кренула градовима и општинама Репулике Српске, чиме се на свечан начин одаје почаст овом великом пјеснику, историографу и сакупљачу народних пјесама.

“Изложба је приређена на основу богате пјесникове заоставштине, која се у оквиру историјске збирке чува у архиву Српске академије наука и умјетности у Београду. Припремљена је поводом два вијека од објављивања прве Милутиновићеве пјесме „Српска мома“, а названа „Пјесник небом осијани“ према стиховима које је Његош у посвети „Луче микрокозме“ упутио свом учитељу”, истакла је Јањић.

У галерији Дома културе, посјетиоци су могли да виде увеличане копије рукописа познатог пјесника, исјечке из тадашње штампе, пјесникове и портрете његових савременика Вука Караџића и Петра II Петровића Његоша.

Организатори ове изложбе били су: СПКД „Просвјета“ општински одбор Гацко, “Културно-спортски центар” Гацко и ЈУ Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, а под покровитељством Oпштине Гацко.