Отворена изложба “Немањићи – рађање краљевине” аутора Петра Ђиновића

Протеклог викенда у галерији „Културно – спортског центра“ у Гацку отворена је изложба „Немањићи – рађање краљевине“, коју чине умјетничка дјела намјенски стварана за истоимену телевизијску серију Радио – телевизије Србије.

За потребе серије урађено је 800 ручно рађених костима. Направљени су по идеји и скици костимографа Стефана Савковића, а сценографија је рађена по скицама Кирила Спасенског.

Директор ЈУ „КСЦ“ Анђелка Бољановић, поздравила је све посјетиоце и истакла да је изложба била планирана за почетак марта, али је одложена због пандемије вируса корона и изразила жаљење што аутор није присутан.

Јелена Глоговац Савић, стручни сарадник за ликовну и примијењену умјетност истакла је да је од 800 костима у галерију у Гацко дошло 14. Ту су штитови, оружје које је рађено на историјски начин. Скице и цртежи историјских дјела су инспирисани историјским књигама, сликама и урађени су што је могуће тачније.

„За Петра Ђиновића директора Галерије РТС-а, кажемо да је аутор ове изложбе, не зато што је руком израдио ове костиме већ зато што је препознао величину и важност на овакав начин представљeне умјетности. Схватио је њен едукативни карактер и било би лијепо да у свим српским земљама ова изложба крене, да би млади људи потакнути копљима и овим лијепим хаљинама кренули да читају о српској историји. Он сматра да су људи у Републици Српској најближи ономе што су Немањићи били тада“, рекла је Глоговац Савић.

Изложбу је отворио замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић и нагласио да му је драго што су после краће паузе почела дешавања у Културно – спортском центру.

„Жао ми је што ова изложба није отворена када је била планирана, можда би био и аутор са нама и било би убједљивије. Захваљујем се аутору што нас је вечерас вратио у нека прошла времена, можда најстарија времена у нашој српској историји, а можда и најтежа“, истакао је Антуновић.

За све љубитеље умјетности изложба ће бити отворена наредних 20 дана.

Организатор изложбе је ЈУ „КСЦ“ Гацко.  

Подијелите вијест