Отворена изложба “Албум сјећања на наше претке из Првог свјетског рата“

У склопу пројекта “Караван части – Солунци говоре потомци памте”, синоћ је у просторијама парохијског дома у Гацку отворена изложба четрдесет фотографија „Албум сјећања на наше претке из Првог свјетског рата“, употпуњена аутентичним музејским експонатима везаним за Први свјетски рат.

На почетку вечери испред “Културикса”, организатора пројекта, обратио се глумац Срђа Бјелогрлић, који је подсјетио на првобитну идеју пројекта и захвалио се свима који су помогли у његовој реализацији. Истакавши да је прошла скоро све српске земље, изложбу је отворио историчар, Милан Никчевић.

“Драго ми је припадам овој малој групи људи која је смогла снаге да у овој значајној годишњици – стогодишњици од завршетка великог рата, покуша да овдје у Гацку врати дио дуга нашим славним прецима.  У овом трећем сегменту Каравана части, кроз изложбу фотографија имамо прилику да се сјетимо велике генерације која је изнијела ослобођење Српског народа 1918. године”, рекао је Никчевић.

Између осталог, посјетиоци су по први пут могли да виде чувени митраљез “Максим”, дневник из Првог свјетског рата војника Ћетка Мирића из села Домрка, и оригиналну Карађорђеву звијезду са мачевима, која је у власништву породице Тепавчевић из села Вратковића.

Посјетиоци су уживали и у стиховима нашег пјесника Сретена Видаковића, а традиционална српска пјесма уз пратњу клавира и гитаре, вечери је дала посебну ноту.

Изложба је отворена наредних десет дана, а организована је у сарадњи са Министарством одбране Србије,  под покровитељством Општине Гацко, уз помоћ бројних савезника и пријатеља поменутог пројекта.

 

Подијелите вијест