Отворен пут преко превоја Чемерно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик јуче је пустио у саобраћај новоизграђену трасу пута преко превоја Чемерно, која се оцјењује као историјски пројекат који ће представљати најкраћу саобраћајну везу Србије са црногорским приморјем.

Отварању новоизграђене трасе пута преко превоја Чемерно присуствовали су министри у Влади Републике Српске, представници из институција БиХ, Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, начелници општина Билећа, Невесиње и Гацко, прослављени српски режисер Емир Кустурица, те многобројни грађани Херцеговине.

Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, рекао је да је ово срећан дан за Херцеговину, у коју ће се брже долазити, имаће више посјета, а тиме добити и прилику да се улаже у њу.

Радмиловић је рекао да је некада требало 20 минута да се пређе дионица преко Чемерна, а данас треба само пет минута, уз омогућену безбједнију вожњу.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске, Сребренка Голић, званично је предала употребну дозволу директору предузећа “Путеви Републике Српске” Недељку Кнежевићу.

Влада Српске издвојила је 72 милиона КМ за градњу ове дионице, чија је дужина око девет километара, па ће путна комунукација преко Чемерна бити скраћена за око пет километра.

У оквиру градитељског подухвата, који је почео у септембру 2008. године, урађен је најдужи тунел у БиХ, дуг 2.109 метара, краћи тунел, неколико малих мостова, те вијадукт, дужине 409 метара и висине око 40 метара.

Подијелите вијест