Освјештан крст на гробу попа Страхиње Будимљанина

У суботу, 2. маја, у организацији СПКД ,,Просвјета,, Гацко, Општине Гацко и Друге гатачке паројхије на гробљу у Фојници код Гацка, освјештан је крст на гробу попа Страхиње Будимљанина. Чин освећења направили су Владика Григорије из Захумско-херцеговачке и приморске епархије и Владика Јоаникије из Будимљанско-никшићке епархије. Овом чину је присуствовао Игуман Данило из манастира Светог Саве под Орлином на Крсцу, свјештенство и монаштво гатачке парохије и сусједних парохија.

Присутан је био и начелник Општине Гацко, Милан Радмиловић, предсједник Општине Беране, Драгослав Шћекић, те преставници политичког и привредног живота општине Гацко.

Предсједник СПКД ,,Просвјета” Гацко Радомир Вучковић, укратко је упознао присутне са животом и дјелом попа Страхиње Будимљанина.

,,Окупи нас овдје данас, браћо и сестре Срби из Херцеговине и Срби из Црне Горе, поп Страхиња Будимљанин, зограф, фреско и иконописац. Родио се у Будимљу 1550.године а упокоио се ево овдје у Фојници 1620. године. И ево, дође вријеме да нас Страхиња овдје сабере гдје му данас одржасмо помен након скоро 400 година“, рекао је Вучковић.

Страхиња је фреско-декорисао и иконо-писао многе цркве и манастире у Пећкој патријаршији, манастире на Озрену, на простору Таре, Пиве и Мораче и у високој, источној и српској Херцеговини у Фојници.

„Нека Његова душа почива у рају, посебно смо му захвални ми из ,,Просвјете” јер и овај данашњи чин подупире ,,Просвјетину” мисију на задатку очувања српске културе, српског језика и ћирилице као и јединства свих православних народа“, додао је Вучковић.

Скупу су се обратили владике, начелник и предсједник општине Беране, а послије овог чина менаџмент РиТЕ Гацко, приредио је пријем на РиТе Гацко.

Подијелите вијест