Освећење цркве Свете Петке на Чемерну

У суботу 30. јула, на празник Свете великомученице Марине (Огњена Марија), у селу Чемерну је освећена новоизграђена црква Св. Петке. Свету литургију и освећење је служио епископ ЗХиП Г. Григорије, уз саслужење више свештеника и ђакона.

Овај храм је изграђен трудом и љубављу ктитора Душана (Милете) Кекића, који је родом из овог живописног планинског села, а тренутно живи у Београду. Цркву је пројектовао ктиторов брат, магистар инжењер архитектуре Стефан Кекић, по узору на порушену Ловћенску капелу. Око радова на храму су се трудили ктиторов отац Милета Кекић са мјештанима Чемерна, који су са осталим приложницима – Општина Гацко и РиТЕ Гацко, помогли изградњу ове светиње. На Св. Литургији је крштен и најмлађи члан ктиторске породице Петар.

Освећењу је присуствовао начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, као и велики број гостију из Гацка и из многих других мјеста. Надахнутом бесједом, у току Св. литургије, Владика је упутио пастирску поуку присутнима, истичући значај љубави и слоге међу онима које носе хришћанско име.

Након освећења храма домаћини из овог села су припремили и трпезу за све присутне, а уз струне гусала чуо се и глас нашег прослављеног гуслара Ђорђија Копривице. Изградњом ове цркве по узору на ловћенску цркву мученицу, Херцеговина је показала да је у њој жива традиција задужбинарства и Његошево име.

(ЗХиП)