Основна школа “Свети Сава” од љета у новом руху, ученика све мање

Школска 2020/21. година полако се ближи крају и за основце. По свему специфична, по начину извођења наставе, скраћених часова и он лајн предавања, али и такмичења ученика.

Директор Основне школе “Свети Сава” Гацко, Никола Милинковић, истиче да је ова школска година изузетно тешка, но наставници су дали све од себе да “извуку” максимум како би ученицима пренијели потребно знање.

“Приводимо наставну годину крају. Ову школску годину реализовали смо у мало специфичним околностима у складу са епидемиолошком ситуацијом, онако како је она дозвољавала. Волио бих да ову школску годину што прије завршимо, а организовали смо је онако како су налагале надређене институције”, казао је Милинковић.

Милинковић додаје да је било захтјевно и наставницима, али и ученицима, прилагодити се новим метода и стандардима када су извођење наставе и дужина часа у питању.

“Поштујући све мјере, ученици су подијељени у групе, а часови су трајали 20 минута у Централној школи и у школи у Автовцу, а у осталим школама по 30 минута. Настава је у неколико наврата прекидана и прелазили смо на тзв. он – лајн режим гдје су наставници и ученици комуницирали путем различитих електронских платформи, најчешће је то било путем вајбер група”, рекао је директор школе.

Апострофира велики значај наставног особља, које је изнијело велики терет како би се настава одвијала што ефикасније, на релацији наставник – ученик.

“Уложен је огроман труд наставника и ученика да се то што боље уради. Колико смо у томе успјели још увијек не знамо, тек кад се вратимо у нормални режим рада, односно када крене настава од 45 минута, видјећемо у потпуности резултате рада, колико су ученици добили, а колико изгубили. Оно што могу одговорно да тврдим јесте да су наставници уложили огроман труд да ученицима за што краће вријеме пренесу што више знања. Заиста велику захвалност дугујем и помоћнику директора, Јелени Додер, која је помогла у организацији овог вида наставе”, истакао је Милинковић.

И без обзира на све и у времену пандемије, организована су нека такмичења. Додуше, већина такмичења била је само на регионалном нивоу, а важно је нагласити да су сва такмичења била он – лајн.

“Такмичења су била предвиђена из скоро свих предмета, међутим нису сва и реализована. На републичком такмичењу, сва су обустављена осим из Информатике, Српског језика и Историје. Када су наши ученици у питању, из Информатике на републичко такмичење пласирао се Гојко Дулаћ. Огњен Бошковић пласирао се на републичко такмичење из Руског језика, али такмичење није одржано, а исти ученик из Историје био је шести. Ни из Српског језика није било републичког такмичења, а то право био је остварио Милинко Тодоровић, као и Иван Крстојевић из Вјеронауке. Мале олимпијске игре нису одржане, због добро познатих мјера”, рекао је Милинковић.

Он је нагласио је да ове године Основну школу напушта 86 ученика деветих разреда, а уписује 66 ученика првих разреда, што је 20 ученика мање у идућој школској години.

Милинковић се захвалио на донацији Сбер банци од 500 КМ коју су искористили за куповину књига за школску библиотеку, а најавио је и нове инфраструктурне пројекте.

“У току јуна мјесеца требају да почну радови на школи. Наша школа је изабрана у пројекат “Енергетске ефикасности” гдје ће бити урађена фасада, топлотна изолација, замијењена столарија на фискултурној сали, поправиће се дијелови оштећеног крова и потпуна реконструкција централног грејања. Искрено се надам да ће ти радови бити завршени током љетне паузе”, закључио је Милинковић, вјерујући да ће се све то остварити док траје пауза прије нове школске године.