Организован округли сто на тему обиљежавање и маркирање паркинг мјеста за особе са инвалидитетом

У оквиру пројекта „Мјесто за мене“ који је финансиран од стране Европске Уније, Удружење „Растимо Заједно“ Гацко, јуче је у просторијама центра организовало округли сто на тему обиљежавање и маркирање паркинг мјеста за особе са инвалидитетом (ОСИ) на територији општине Гацко.

Ово је била прилика да се заједно одговори на питања на који начин побољшати и олакшати кретање особа са инвалидитетом на територији општине Гацко, али и како ријешити проблем паркинг мјеста за њих. Учесници су упознати и са законским процедурама и правом коришћења резервисаних паркинг мјеста.

Дарко Николић, који припада поменутој популацији, изразио је задовољство што се ради на рјешењу овако важног питања.

“Дуго смо чекали на ово. Сви треба да узмемо учешће јер ово није ствар политике него људски однос”, истакао је Николић.

Предсједнк Управног одбора Удружења „Растимо заједно“ Гордана Кекић истакла је да је ова установа од самог оснивања имала добру сарадњу са локалном заједницом.

“Пројекат је почео 1. јуна и завршава се 31. јануара. У јануару ће бити одржана завршна конференција. Пројекат смо усмјерили према локалној заједници и већ су обиљежена нека мјеста у граду. Тражимо оно што нам је закон прописао и имамо повратну информацију од наших одборника који су спремни су да нас подрже“, потврдила је Кекић.

Према ријечима модератора округлог стола, Анђелке Бољановић проблем је од изузетног значаја за особе са инвалидитетом, а његовим рјешавањем допринијеће се побољшању њиховог квалитета живота као и поштовању права.

“Одржано је више радионица и округлих столова, обухватили смо велику популацију различитих структура. Препознато је шта радимо, а корисници су изразили потребу за мапирање одређених мјеста“, рекла је Бољановић.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић узео је учешће у раду округлог стола и обећао пуну подршку Општине.

“Општина ће бити пуним срцем уз вас. Нажалост, велики је број категорисане дјеце и наша је морална обавеза и сагласни смо да се овај проблем ријеши”, рекао је Милинковић и додао да је значајна ствар да скупштина донесе потребну одлуку, али и да се санкционише паркирање на мапирана мјеста.

Упућен је апел грађанима да поштују мјеста за паркинг која су обиљежена за особе са инвалидитетом.

Састанку су поред носиоца пројекта и представника особа са инвалидитетом присуствовали начелник Општине Гацко др Огњен Милинковић са сарадницима, одборници скупштине општине и представници Полицијске станице Гацко.

Донатор пројекта чија је вриједност 3.871 еура је Европска унија.

За реализацију у БиХ задужени су ЛИР цивилно друштво Бања Лука и АСБ Сарајево, а пројекат је на снази од јуна 2022. године.

Крајњи циљ је „Боља социјална укљученост кроз оснажену ИРИС мрежу организација цивилног друштва“, а циљ Пројекта „Мјесто за мене“ је мапирање паркинг мјеста у Гацку.