Opština Gacko po četvrti put stipendira sve redovne studente koji ostvaruju pravo na stipendiju

Danas su u maloj Sali SO-e Gacko potpisani ugovori za studentske stipendije koje se finansiraju opštinskim Budžetom za 2013. godinu.

Zamjenik načelnika Opštine, Radoica Antunović, je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što je lokalna zajednica uspjela da obezbijedi sredstva koja omogućavaju stipendiranje svih studenata koji su ostvarili pravo stipendiranja.

“Ove godine stipendije je dobilo 212 studenata od kojih su 22 apsolventa i smatramo da je to dobar stimulans za školovanje. Ukupno je predato 250 zahtjeva od kojih je 212 ostvarilo pravo na stipendiju, 22 nije ispunilo uslove konkursa, a 15 studenata je pravo na stipendiju ostvarilo po nekom drugom osnovu”- rekao je Antunović i dodao da će i ove godine, kao i predhodne tri, Opština Gacko stipendirati sve studente koji su ispunili uslove konkursa, te da je učinjen veliki napor u finansijskom smislu da se izdvoje sredstva za tu namjenu.

“Mi smo jedina Opština u RS koja daje stipendije svim studentima koji su ostvarili pravo na stipendiju. Opština Gacko projekatom pripravnika i projektom stipendiranja za sve studente pokušava da stimuliše omladinu Gacka da se obrazuju i što je najbitnije ostanu u Gacku”, rekao je Antunović.

Administrativna služba Opštine Gacko, i ove godine, provela je konkurs za dodjelu studentskih stipendija, nakon čega je komisijski, na osnovu skupštinske Odluke i Pravilnika o uslovima i postupku ostvarivanja prava na stipendiju odredila konačnu listu redovnih studenata, koji su ostvarili to pravo za ovu budžetsku godinu.

Ukupna sredstva Budžeta za 2013. godinu izdvojena za ove namjene su 240.000,00 KM, a pojedinačne mjesečne stipendije iznose od 72,00 KM do 162,00 KM.

–         Za studente II godine – po koeficijentu 0.72 od najniže cijene rada, a iznos stipendije 72.00 KM,

Ako je prosjek ocjena 8.5 i više, onda povećanje koeficijenta iznosi 20% što iznosi 86.40 KM;

Ako je prosijek ocjena 9.5 i više, onda povećanje koeficijenta iznosi 50 % što iznosi 108.00 KM.

–         Za studente III godine – po koeficijentu 0.9 od najniže cijene rada,  a iznos stipendije 90.00 KM;

Ako je prosjek ocjena 8,5 i više, onda povećanje koeficijenta iznosi 20% a iznos stipendije je 108.00 KM;

Ako je prosjek ocjena 9,5 i više, onda povećanje koeficijenta iznosi 50% a iznos stipendije 135.00 KM.

–         Za studente IV,V,VI godine i  apsolvente po koeficijentu 1,08 od najniže cijene rada , a iznos stipendije je 108.00 KM.

Ako je prosjek ocjena 9,5 i više, onda je povećanje koeficijenta 50% a iznos stipendije 162,00 KM.

Подијелите вијест