Општина Гацко: Одржан састанак о мјерама очувања животне средине

У кабинету предсједника Скупштине општине Гацко јуче је одржан састанак са представницима удружења, јавних предузећа и релевантних општинских одјељења, а расправљало се о плану акције очувања животне средине. Aпострофирани су проблеми одлагања одпада, дивљих депонија на одређеним локалитетима, али и означавање и уређење излетишта, извора и других природних богатстава на подручју општине.

Учесници састанка из свог дјелокруга рада дали су одређене сугестије и приједлоге, које ће конкретније представити на наредном састанку следеће седмице.

Један дио активности већ се проводи у сарадњи са основном и средњом школом.

“Ово је још једна у низу активности, а већ раније је покренута једна иницијатива уређења града, урбаног подручја, али тако једнако и свих других мјесних подручја. Укључене су школе, Комунално предузеће, удружења грађана као и сами грађани. Имали смо и састанак са предсједницима Савјета МЗ. Са њима је договорено о начину одлагања кабастог одпада на мјесним подручјима, са закључком да се на сеоским подручјима људи договоре гдје би то било најбоље одлагати такав одпад, а да никог не угрожава. Кабасти одпад не спада у категорију смећа, нити је обавеза Комуналног предузећа његово одвожење. Што се тиче градског и приградског подручја, а то је и Скупштинском одлуком јасно дефинисано, сви који производе такву врсту одпада дужни су је сами одложити на градску депонију, а ми ћемо се у наредном периоду потрудити да се то тако и дешава”, каже иницијатор састанка, предсједник СО Гацко, Јован Ковачевић.

У току је акција уклањања дивљих депонија на подручју града на чему ради Комунално предузеће, док ће радници Водовода радити на њиховом уклањању на ширем подручју општине, дуж ријека и путева. Учесници састанка поручили су да све активности које се већ реализују и оне које се у плану, уз одређене санкције биће и одрживе. 

Састанку су присуствовали представник Одјељења за инспекцијске послове, еколошки инспектор општине Гацко, представници Комуналног предузећа, Туристичке организације, Шумске управе Гацко, те удружења ловаца и планинара са подручја општине.

 

Подијелите вијест