Општина Гацко: Наставак радова на споменику, на љето и уређење Трга

Након Васкршњих празника у плану је наставак радова на споменику борцима Одбрамбено-отаџбинског рата 1991-1995. године, који ће бити завршени прије обиљежавања Дана бригаде у мјесецу августу ове године.

„Радови на споменику борцима Одбрамбено-отаџбинског рата 1991-1995. године, након зимске паузе се настављају изградњом самог споменика до коте 8,40 плус крст, са комплетним детаљима расвјете, поплочања и околног уређења. Радове наставља да ради извођач „Конструктор инжињеринг“ са прописаним материјалима и технологијом изградње и монтаже, који су прописани главним пројектом. У току је израда стручног мишљења и УТУ за издавање локацијских услова, након чега ће бити завршено и одобрење за изградњу како би употребна дозвола била завршена прије отварања споменика, на Дан бригаде 7. августа ове године“, каже начелник Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту општине Гацко, Алекса Зеленовић.

У посао око завршетка биће укључене и специјалистичке фирме квалификоване за израду фигура од бронзе, тако да ће бити урађена три бронзана војника висине до 180 цм и три грба Републике Србије, сваки од њих наизмјенично постављен у једном пољу круне која има 6 кракова.

“Сигурни смо да ће се радови на вријеме завршити јер је извођач направио монтажне елементе у току зиме на свом погону, тако да ће сами конструктивни радови бити врло брзо завршени. И каменорезачки радови за израду околног уређења ће ићи по плану, јер је произвођач камена већ припремио 90 посто материјала за уградњу. Околно уређење креће одмах по монтажи средњег дијела и круне”, каже Зеленовић.

За околно уређење планиран је херцеговачки камен приближне надморске висине који испуњава услове квалитета. Камене плоче су дебљине 5 цм, полажу се у цементни малтер због климатских услова а радиће их фирма са референцама за ту врсту радова. Камен ће одговарати боји споменика и очекује се да овај споменик, након завршетка радова буде монументалног карактера и да буде један од најцјењенијих споменика ове врсте у региону и шире.

Коначни износ свих радова за изградњу споменика ће износити око 300 хиљада марака. Гаранција за изведене грађевинске радове је 10 година, за расвјету 2 године, а гаранција бронзаних фигура – војника и грбова је 50 година. Средства је обезбиједила Општина Гацко.

На љето и уређење Трга

Општина Гацко припрема и уређење Трга Саве Владиславића, односно порте храма Св. Тројице са околним земљиштем, за који је пројекат урадио „К-пројекат“ из Сарајева, пројектанта Миљана Лукете. Вриједност и ових радова је око 300 хиљада марака обезбијеђених из кредитног задужења.

Уређење Трга обухвата уређење платоа храма Свете Тројице у центру града, степеништа, простор око споменика Сави Владиславићу и припадајући тротоар преко пута хотела, тротоар испред зграде Пореске управе и дио тротоара улаз пред зграду Општине са изласком на главну улицу у правцу источне фасаде зграде.

„Пројекат је урађен прије мјесец дана. Имаћемо још једну стручну расправу са људима од струке и Савјетом плана, након чега ћемо дати пројекат на штампање и кренути у процедуру расписивања тендера“, каже Зеленовић.

Према његовим ријечима, биће расписан Отворени поступак у трајању од мјецес дана, путем кога ће се извођач радова изабрати до краја маја ове године, како би у љетном периоду почели радови.

 

Подијелите вијест