Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Општина Гацко на Данима Херцеговине (видео)

Протеклог викенда завршена је тродневна конференција под називом “Дани Херцеговине”, чији је основни циљ развој и оживљавање овог дијела Републике Српске.

Општине Источне Херцеговине, које су уједно и организатори ове конференије, имале су задатак да се представе презентацијом својих неискориштених потенцијала, којима би привукле потенцијалне инвеститоре.

Општина Гацко, уз помоћ Туристичке организације, узела је своје учешће, и представила се видео презентацијом јединствених природних ресурса, привредних и економских потенцијала, којих има у изобиљу, а који су основа за развој различитих видова туризма и привреде уопште.

У име општине Гацко, присутним се обратио начелник, Милан Радмиловић, а затим је услиједио двадесето минутни промотивни филм.

Представљени су приједлози идејних пројеката, а један од најзанимљивијих је Етно село „Сава Владиславић“ на обали језера Десивоје, у ком је планирана реплика родне куће грофа Саве Владиславића, реплика цркве Св. Саве Освећеног из Троицкосавска, затим кућа Стојана Ковачевића, Петра и Богдана Зимоњића, Тешана Подруговића, кућа попа Радојице Перишића и мајке Херцеговке.

У планираном Eтно селу важно мјесто ће заузети и споменици пријатељства Петру Великом и Николају II Романовом. У оквиру Етно села планиран је и хотел, апартман насеље, ресторан, музеј, галерија, сувенирница, спортски терени, адреналин парк, пјешачке стазе.

Представљен је и план пројекта „Регулациони план Клиње“, чији потенцијал је погодан за развој туризма и рекреације, као и садржај зона планиран у том правцу.

Наша општина је као један од пројеката навела и пројекат „Природни ресурси као сировине за грађевинску индустрију”, у склопу кога је представљен пројекат производње цемента, пројекат призводње керамичких производа као и пројекат грађевинскиx производa на бази електрофилтерског пепела.

Према реакцији присутних, могло се закључити да је презентација била веома успјешна, а према ријечима представника наше општине, остварено је и низ контаката.

„Између осталих, на поменутој конференцији гдје смо узели учешће, јако важним сматрамо присуство Миодрага Линте, народног посланика у скупштини Републике Србије и члана одбора за дијаспору и Србе у региону. У наредном периоду, договорили смо састанак на коме би кандидовали низ тема и размотрили њихову реализацију“, рекао је предсједник скупштине, Јован Ковачевић.

Поменути промотивни филм, можете погледати на линку: http://www.youtube.com/watch?v=lMWXioDdub8

Подијелите вијест