Општина Гацко на Данима Херцеговине (видео)

Протеклог викенда завршена је тродневна конференција под називом “Дани Херцеговине”, чији је основни циљ развој и оживљавање овог дијела Републике Српске.

Општине Источне Херцеговине, које су уједно и организатори ове конференије, имале су задатак да се представе презентацијом својих неискориштених потенцијала, којима би привукле потенцијалне инвеститоре.

Општина Гацко, уз помоћ Туристичке организације, узела је своје учешће, и представила се видео презентацијом јединствених природних ресурса, привредних и економских потенцијала, којих има у изобиљу, а који су основа за развој различитих видова туризма и привреде уопште.

У име општине Гацко, присутним се обратио начелник, Милан Радмиловић, а затим је услиједио двадесето минутни промотивни филм.

Представљени су приједлози идејних пројеката, а један од најзанимљивијих је Етно село „Сава Владиславић“ на обали језера Десивоје, у ком је планирана реплика родне куће грофа Саве Владиславића, реплика цркве Св. Саве Освећеног из Троицкосавска, затим кућа Стојана Ковачевића, Петра и Богдана Зимоњића, Тешана Подруговића, кућа попа Радојице Перишића и мајке Херцеговке.

У планираном Eтно селу важно мјесто ће заузети и споменици пријатељства Петру Великом и Николају II Романовом. У оквиру Етно села планиран је и хотел, апартман насеље, ресторан, музеј, галерија, сувенирница, спортски терени, адреналин парк, пјешачке стазе.

Представљен је и план пројекта „Регулациони план Клиње“, чији потенцијал је погодан за развој туризма и рекреације, као и садржај зона планиран у том правцу.

Наша општина је као један од пројеката навела и пројекат „Природни ресурси као сировине за грађевинску индустрију”, у склопу кога је представљен пројекат производње цемента, пројекат призводње керамичких производа као и пројекат грађевинскиx производa на бази електрофилтерског пепела.

Према реакцији присутних, могло се закључити да је презентација била веома успјешна, а према ријечима представника наше општине, остварено је и низ контаката.

„Између осталих, на поменутој конференцији гдје смо узели учешће, јако важним сматрамо присуство Миодрага Линте, народног посланика у скупштини Републике Србије и члана одбора за дијаспору и Србе у региону. У наредном периоду, договорили смо састанак на коме би кандидовали низ тема и размотрили њихову реализацију“, рекао је предсједник скупштине, Јован Ковачевић.

Поменути промотивни филм, можете погледати на линку: http://www.youtube.com/watch?v=lMWXioDdub8

Подијелите вијест