Општина Гацко и УНДП потписали Споразум о унапређењу туристичке понуде вриједан 88.500 КМ

Замјеник начелника општине Гацко Радоица Антуновић и замјеник резидентне представнице УНДП-а (Развојни програм Уједињених нација) у БиХ Сукхроб Кхошмукхамедов, потписали су јуче Споразум о реализацији пројекта унапређења туристичке понуде, услуга и инфраструктуре у општини Гацко, као дио друге фазе пројекта „Виа Динарика“ који се реализује у сарадњи са 20 партнерских општина из Босне и Херцеговине.

За реализацију овог програма успостављен је заједнички финансијски фонд за који је 51.500 КМ обезбиједио УНДП, а 37.000 КМ општина Гацко из буџета. Средства у износу од 88.500 КМ намијењена су за реализацију четири компоненте у оквиру овог пројекта, чији је циљ да се унаприједи туристичка понуда на подручју општине Гацко.

Замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић, истакао је спремност општине да озбиљно улаже у развој туризма на подручју Гацка.

„Самим потписивањем овог споразума, јасна је намјера општине Гацко да у наредном периоду развија генерално туризам, а посебно сеоски туризам, као једну од привредних грана које имају велики потенцијал. Поред средстава које су заједнички обезбиједили УНДП и општина кроз овај пројекат, ми намјеравамо и из редовних буџетских средстава обезбиједити додатна средства којима ћемо подржати сеоски туризам у погледу унапређења инфраструктуре и подршке пружаоцима услуга у области туризма и производње традиционалних домаћих производа“, рекао је Антуновић, додајући да је општина Гацко стратешки опредијељена да ову област развија кроз наредних неколико година.

Четири компоненте од којих се пројекат састоји су:

  • Интервенције мањих размјера на јавној инфраструктури која доприноси развоју туризма у природи – 34.500 КМ;
  • Додјела бесповратних средстава пружаоцима туристичких услуга за проширење и унапређење туристичке понуде – 34.000 КМ;
  • Додјела бесповратних средстава произвођачима локалних производа – 15.000 КМ;
  • Одржавање, обиљежавање и уређење стаза Виа Динарике у општини Гацко – 5.000 КМ.

У оквиру компоненте која подразумијева интервенције мањих размјера на јавној инфраструктури, након проведених консултација са релевантним локалним партнерима, Општинска управа ће изабрати један пројекат који ће се реализовати у оквиру овог пројекта. Планирано је да ове активности буду завршене током априла и маја да би након поступка јавне набавке, коју ће провести УНДП, током љета ове активности могле бити реализоване.

У оквиру компоненте додјела бесповратних средстава пружаоцима туристичких услуга, биће проведен јавни позив на којем ће се изабрати два корисника. Њима ће бити додијељена грант средства у износу од по 17.000 КМ у сврху реализације активности које ће допринијети проширењу и унапређењу туристичке понуде.

За компоненту додјела бесповратних средстава произвођачима локалних производа, на основу консултација Општинске управе са експертима УНДП-а и проведеног јавног поступка, биће изабран један корисник којем ће бити додијељена средства од 15.000 КМ, а на која ће моћи аплицирати произвођачи локалних производа, пољопривредници, занатлије и предузетници у сврху обједињавања локалних производа (хране, сувенира, рукотворина и слично) у ланац вриједности туристичке понуде.

Четврта компонента конкретно ће омогућити одржавање, обиљежавање и уређење стаза Виа Динарике на планинама око Гацка.

Планирано је да пројекат буде реализован у току 2020. године.

Подијелите вијест