Општина Гацко и црква Св. Тројице прославили крсну славу-Тројичиндан

Светом архијерејском литургијом којом је началствовао епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, Општина Гацко и црква Свете Тројице, јуче су прославили Крсну славу, Тројичиндан.

“Браћо и сестре ми данас у овом дану радости и свјетлости немамо ништа друго да изнесемо пред Бога осим срца свог. И онда ћемо видјети чудо над чудима, љубав над љубављу, милост на сваком милошћу. Овај храм који подижемо је срце овог града. Данас је велики дан и велика слава за нас који се налазимо на овом дивном мјесту у овом божијем граду и храму, срцу овог града. Нека је Благослов божији над свима вама”, ријечи су епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија.

Након ломљења славског колача, услиједила је и свечана литија кроз улице наше општине до старог храма Св. Тројице, гдје је уприличен културно-умјетнички дио програма.

Испред порте старог храма, ријечи добродошлице присутним гостима упутио је и начелник општине, Милан Радмиловић. Према ријечима Радмиловића, на простору општине је у изградњи неколико цркава, а очекује да ће за годину дана и нови храм бити завршен.

Награду “Вук Караџић” и новчану награду за постигнути успјех током школовања, ђацима генерације основне и средње школе,  Љиљани Зеленовић и Јовану Гргуру, током свечаности уручио је предсједник СО-е Гацко, Јован Ковачевић.

У Културно-умјетничком дијелу  програма учествовали су Хор Свете Јелена Анжујске,  КУД „Зеленгора“ и „Сава Владиславић“ , Друштво гуслара “Лазар Сочица” из Плужина и естрадни умјетник Љубиша Васиљевић.

У оквиру Тројчинданских свечаности протекли викенд је одржан и концерт хора „Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву“ као и “Сабор  пјесме и фолклора” на платоу испред новог храма.