Општина Гацко: Електрификација насеља у Мјесној заједници Борач

Општина Гацко сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице протеклог мјесеца потписала је споразум око пројекта електрификације повратничких насеља у МЗ Борач.

„Општина Гацко је прије годину дана завршила сличан пројекат који се односи на повратничку популацију у МЗ Борач. Након успјешног завршетка тог пројекта, заједно са Савјетом Министара и Електродистрибуцијом Требиње, наша општина је ушла је у овај пројекат вриједности преко 160.000 КМ. То су повратничка мјеста у МЗ Борач у којима је прије рата била електрична енергија. Електрификација је значајна за људе који се враћају на тај простор, као и за људе који праве викендице. Простор је погодан за развој пољопривреде, пчеларство и сточарство“, наводи замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић.

Према ријечима господина Антуновића, тренутно се ради пројекат довођења далековода до села у Придворици која никада нису имала електричну енергију, а који је везан за пројекат водоснабдијевања у општини Гацко. Електричну енергију ће кроз овај пројекат добити неколико села.

Осим електрификације тог подручја, општина Гацко је учествовала и у изградњи путева. Како нам је и познато, пут преко Чемерна је тежак за одржавање у зимском периоду па су са Савјетом Министара и заинтересиваним људима са тог подручја вођени разговори за изградњу нове путне комуникације којом би се, поред електрификације, створили реални услови за живот на том подручју.

„Рјешење којем тежимо је довођење воде из Придворице у већ постојеће базене и снабдијевање града без проблема у љетном периоду. Ради се о вишемилионском пројекту, у фази смо комплетног пројектовања и преговарања око кредитног задужења код Европске инвестиционе банке“, истиче Антуновић.

Како наводи замјеник Начелника Општине Гацко, стварањем услова за повратнике у неком подручју стварају се услови за домицилно становништво, и обрнуто, јер улагањем у насеља гдје живи домицилно становништво стварају се услови за повратнике, јер су та села помијешана.

Подијелите вијест