Oдржано стручно савјетовање за пчеларе

Стручно савјетовање за пчеларе на тему „Прољећни развој и припрема пчелињих друштава за главне паше“, у сарадњи са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, јуче је одржано у сали Скупштине општине Гацко.

Предсједник Савеза Удружења пчелара РС, Радивоје Максимовић, као предавач јучерашњег савјетовања гатачким пчеларима дао је препоруке и савјете за наредни период. Осврнуо се и на протеклу годину, која је била једна од лошијих када је у питању одржавање пчелињих друштава.
„На подручју Херцеговине, у већини општина, протекла година је била изузетно лоша, због изузетно ниских температура. Приноси су били врло мали или их чак никако није ни било. Доста штете пчеларима, односно пчелињим друштвима, нанијела је и „варола“ па пчелари који током зиме нису урадили квалитетну заштиту и прихрану својим заједницама, имали су одређених губитака“, рекао је Максимовић.

Да би остварили приносе, пчелари морају да воде доста бриге  о својим заједницама, које морају бити јаке и спремне за главну пашу. Посебну пажњу треба усмјерити на болести пчела које су присутне, а које треба спријечити. Максимовић је истакао да се на подручју Гацка и читаве Херцеговине производи мед врхунског квалитета, те да треба наћи начин да се мед из наших крајева пласира на свјетско тржиште.

Савез удружења пчелара РС није задовољан висином подстицаја које Министарство издваја за пчеларску производњу, а који износи четири и по марке по кошници. „Сматрамо да пчеларство треба подићи на већи ниво, те да Министарство повећа висину подстицаја, закључио је Максимовић.

Из области сточарства, Виши стручни сарадник за сточарство, Олга Видачић, произвођачима млијека говорила је о начину побољшања квалитета млијека, спрјечавању и лијечењу соматских ћелија и микроорганизама без употребе антибиотика.

Предавања су одржана кроз сарадњу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Удружења пчелара општине Гацко и Земљорадничке задруге Гацко.

Подијелите вијест