Одржано предавање за пчеларе

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди РЈ Требиње у сарадњи са ИФАД пројектом, данас су у сали Скупштине општине Гацко одржали предавање за пчеларе почетнике. Тема предавања биле су болести пчела, регистрација пчелара и пчелињака и старт АП пакети за пчеларе из пројекта ИФАД.

„Данашње предавање се односи на младе пчеларе који су заинтересовани за програм ИФАД, а којег имплементира Министарство пољопривреде на овом подручју. Кроз тај програм планирана је озбиљна подршка сектору пчеларства у два правца. Један као старт-ап пакети, мали пакети за пчеларе почетнике, а други као подршка удружењима и задругама. Поврат средстава из тог пројекта је до 70%.“, истакао је предавач Радивоје Максимовић консултант у јединици за координацију пољопривредних пројеката и дугогодишњи пчелар.

Максимовић је истакао да ИФАД пројекат подржава оне који желе да се баве пчераством, а нису запослени.

“Максималан износ кроз старт – ап пакет је до 4 хиљаде марака. ИФАД учествује са 40%, минимално учешће општина је 10%, док остатак средстава обезбјеђује пчелар. У оквиру тога планирана је набавка пчеларске опреме. У другој фази пројекта примаран је општи интерес, односно подршка која је намијењена удружењима или евентуално задругама”, појаснио је Максимовић, истичући да је циљ повећање броја кошница који ће се на тржиште пласирати преко задруга или удружења.

Подијелите вијест