Одржано предавање о превенцији вршњачког насиља

У склопу реализације кампањеСпријечимо вршњачко насиље“, полицијски службеници Полицијске станице Гацко, јуче су у Основној и Средњој школи у Гацку одржали едукативна предавања на теме вршњачког насиља и о другим облицима малољетничке деликвенције.

“Покушали смо дјеци објаснити како да препознају облике вршњачког насиља, како да се понашају у тим ситуацијама, како превазићи тај проблем и коме се прво обратити. У свакој школи и васпитно образовној установи постоје неки облици насиља које у први мах и не препознајемо као такве”, каже инспектор Данило Мрковић, који је на ову тему разговарао са ученицима VIII разреда ОШ “Свети Сава” Гацко.

Мрковић је ученицима појаснио да вршњачко насиље представља сваки вид физичког или вербалног насиља између малољетника, те да осим физичког постоји и облици вербалног и психичког насиља, као и насиље на друштвеним мрежама којима су дјеца и превише изложена.

“Наставници током школе могу најбоље препознати кроз понашање током часова да ли дјеца трпе неки вид насиља. Прва адреса коме треба дјеца да се обрате је породица, потом школа која даље радње усмјерава ка МУП-у. Иако дјеца овог узраста нису пунољетна, могу се санкционисати и кривично и прекршајно. Постоји посебан закон за поступање са малољетницима у кривичном поступку, и постоје посебне процедуре. Дакле, законом казнене одредбе постоје”, каже Мрковић.

Случајеви вршњачког насиља до сада нису забиљежени у школама у Гацку. Према ријечима Мрковића, сарадња са школама постоји кроз одржавање предиодичних састанака са руководством школе. 

Кампања “Спријечимо вршњачко насиље” коју проводи МУП РС трајаће до суботе, 10. новембра.

Подијелите вијест