Održano predavanje na temu “Poredak Svete Tajne ispovjesti”

danilo_5

U nedelju, 11. marta 2012. godine. u gatačkom parohijskom domu, jerej Danilo Dangubić održao je predavanje na temu “Poredak Svete Tajne ispovjesti”.

U svom izlaganju otac Danilo je pojasnio ponaosob sve korake u procesu pokajanja koje se odvija u jednoj hrišćanskoj duši.

Pokajanje je MODUS VIVENDI (način života). U suštini, Svetoj Tajni ispovjesti prethodi istinsko pokajanje. Sami proces unutrašnjeg pokajanja u nekom redovnom slučaju možemo podjeliti u četiri koraka i to: uviđanje sopstvene grešnosti, pokajanje, ispovjedanje, obećanje i zakletva” objasnio je jerej Dangubić.

Čin (obred) Svete Tajne ispovjesti

1. molitva i uvod

2. provjera vjere

3. iznošenje grijehova po Svetootačkoj podjeli

      – Odnos prema Bogu

      – Odnos prema bližnjima

      – Odnos prema sebi

4. razrješena molitva

Samoj temi Obreda Svete Tajne ispovjesti jerej Dangubić je posvetio više vremena.

“Sveta tajna ispovjesti nije psihološka seansa”, “Bez vjere u istinskog Boga pokajanje i ispovjest je nemoguća misija”, “Tajna ispovjesti je tajna povratka u crkvu, a ne sezonsko čišćenje”, “Ako se ne molimo Bogu mi nismo hrišćani”, “Pričešće “nije zdravo” već je to kontinuitet života u Hristu”, “Pokajanje je sagledavanje jaza koji nas dijeli od Hrista” – elementi su Svete Tajne ispovjeti koje je predavač protumačio i približio samom shvatanju prisutnih.

danilo_3

danilo_2

danilo_1

danilo_4

Подијелите вијест