Одржано 9. Гатачко сијело у Београду

Клуб Гачана наставио је традицију завичајних окупљања у Београду. Тако се у суботу, 16. фебруара 2019. године, у ресторану центра “Сава”, окупило око 500 Гачана и њихових пријатеља.

Програм је започео гусларским поздравом Срђана Авдаловића, чланом најтрофејнијег гусларског друштва у Србији “Стара Херцеговина”, да би потом присутне госте поздравио предсједник Клуба Гачана Светозар Црногорац који није крио задовољство због великог броја младих.

-Имамо коме да се вратимо, породици Грђић, чији су чланови оставили значајан траг у српској политици у првој половини XX вијека, али и чувеним Зимоњићима, Ковачевићима, Слијепчевићима… – рекао је Црногорац и као један од важнијих пројеката најавио репринт књиге Новака Мандића Студа “Земља звана Гацко”. Црногорац је присутне подсјетио и на велики јубилеј 800 година Епархије ЗХИП, коју је давне 1219. године основао Свети Сава, са сједиштем у Стону, при цркви Пресвете Богородице. Помињући херцег Шћепана и његовог стрица Сандаља, Црногорац је позвао Херцеговце да кад год су у прилици обиђу цркву Светог Ђорђа у Доњој Сопотници код Новог Горажда, задужбини Херцега Шћепана из 1446. године.

Скуп Гачана благословио је некадашњи парох ове општине свештеник Лазар Манигода, који je подсјетио на празник Сретења и дан Светог Симеона. Отац Лазар није заборавио да подсјети и помоли се Господу за протојереје Ивана Гргура и Рада Зеленовића и све уснуле у Господу.

И овога пута поздраве из Гацка пренио је замјеник начелника општине Гацко Радојица Антуновић, који је истакао да је српска престоница заједничка свима. Он је рекао да га посебно срећним чини податак да је у протеклој години у Гацку рођено 104 беба скоро дупло више него у 2017. години. Антуновић је рекао да је општина препуштена сама себи, али да се упркос томе у Гацку доста тога ради на инфраструктурним пројектима, од којих је издвојио два као посебно значајна.

– Почели су радови на доградњи водоводног система са изворишта Придворица. Вриједност радова је већа од 5 милиона конвертибилних марака, а на прољеће креће изградња спортске дворане које ће коштати око 3 милиона марака – истакао је Антуновић и позвао све људе добре воље да дођу у Гацко.

Након здравице угледног новосадског бизнисмена, али и великог добротвора Марка Милошевића, окупљенима се обратио и гласовити пјесник Благоје Баковић, који је веома бираним ријечима говорио о Србима из Херцеговине.

Професор Војо Манојловић прогласио је најбоље гатачке студенте за ову годину и то Дијану Тепавчевић Дијана, студенткињу четврте године Филолошког факултета ( руски језик) са просјеком 9,83. Маји Скоко, студенткињи треће године Елелктротехничког факултета са просјеком 9,67 и Раду Црногорцу, студенту четврте године Факултета политичких наука и добитника награде Фондације Предраг Симић коју додјељује породица Предрага Симића и амбасада Словачке.
Новчане награде уручио је Славко Гојковић, а посебно је поздрављена одсутна студенткиња Маја Скоко која је своју награду прослиједила Фонду за помоћ дјеци Космета.

Приређена је и богата томбола, а у програму су још учествовали првак београдске опере Љубиша Беговић, пјесникиња Драгица Ивановић из Гацка, пјесник Угљеша Слијепчевић из Црвенке, мушка пјевачка група Сава Владиславић из Гацка, а за пјесму и провјерено право херцеговачко расположење потрудио се Богољуб Боле Бошковић са својим бендом из Гајдобре

Комплетан извјештај са традиционалног сијела, прочитајте на: www.slobodnahercegovina.com .