Одржано 19. народно саборовање у Надинићима код Гацка

Илиндански свесрпски народни сабор “Надинићи 2018″ јуче је, по деветнаести пут, свечано обиљежен у Надинићима код Гацка, у организацији Општине Гацко и Црквене општине Гацко.

Саборовање је почело светом литургијом којом је началствовао свештеник из Лос Анђелеса, Милан Унковић, уз саслужење свештеника Друге гатачке парохије Милана Стањевића, игумана манастира у Голији Данила Трпчевског, те ђакона Јакше Окиљевића и Александра Црногорца. Након свечане литије и ломљења славског колача, већ по традицији, здравицом је све присутне поздравио начелник општине, Милан Радмиловић.

У културно – умјетничком дијелу програма представили су се фолклораши КУД „Зеленгора“, „Сава Владиславић“ и гуслари УГиЕП „Тешан Подруговић”. 

И ове године неизоставан дио саборавања биле су традиционалне спортске дисциплине. У бацању камена с рамена најбољи је био Бошко Ковачевић (14,61 м), најдужи скок у даљ имао је Зоран Шуковић (3,14 м) који је најбољи био и у дисциплини скок у вис (1,50м). У повлачењу клипа прво мјесто је освојио Драган Зубац, а екипа “Српски соко” из Невесиња билаје најбоља у повтезању конопа.

У такмичењу у изворном пјевању, најбоља је била мушка пјевачка група “Сава Владиславић” из Гацка и женска пјевачка група “Влатко Вуковић” из Билеће. 

У 14:30 минута одржано је и финале турнира у малом фудбалу, између екипа кафе бар “Паб” и “Цигови”. Утакмица је завршена резултатом 6:7 (пенали) за екипу “Цигови” (1:1 регулар., 3:3 продуж.).

Поред мјештана Надинића и околних села, јучерашњем саборовању присуствовали су начелник општине Милан Радмиловић, предсједник скупштине општине Јован Ковачевић, народни посланик Вукота Говедарица те представници привредног и културног живота општине.

Као и свих претходних година, за најуспјешније у такмичарском дијелу програма Општина Гацко  обезбиједила је пригодне новчане награде.

Подијелите вијест