Одржано 11. Гатачко сијело у Београду

У суботу, 25. фебруара, у ресторану Дома Војске Србије, након три године паузе, одржано је 11. Гатачко сијело на коме се окупило скоро 400 гостију.

Клуб Гачана је у периоду између два сијела остао без неколико оснивача и истакнутих чланова Удружења. У вјечност су се преселили оснивачи клуба Видак Ковачевић, Светозар Црногорац и Драгиша Скоко, као и чланови који су чинили срце овог Удружења Милош Марковић, Мишо Поповић, Драго Поповић, Марко Ковачевић, Радмила Поповић и Смиљка Соретић.

Тако добро утабаним правцем поред доскорашњег предсједника Удружења Слободана Бобана Драшковића и вишегодишњег секретара Трифка Вуце настављају нека нова лица и имена, добро познатих гатачких презимена.

Званични дио програма започео је химном Боже правде у извођењу етномузиколога Бранка Тадића, након чега је гатачки свештеник Александар Гајић благословио сабрање. У име домаћина госте је поздравио Славко Гојковић, предсједник скупштине Клуба Гачана у Београду.

Духовито објаснивши да се стицајем околности нашао на челу КГБ-а (Клуба Гачана у Београду) поздравио је званице међу којима су били начелник општине Гацко Огњен Милинковић, представници борачке организације из Гацка, као и СПКД Просвјета, градоначелник Никшића Марко Ковачевић и народни посланик Миодраг Линта, представници братских херцеговачких удружења у Србији.

Гојковић је у знак поштовања према тројици великих завичајних прегалаца, истрајних и незаборавних људи, који су својим радом дали неизмјеран допринос раду Клуба Гачана постхумно уручио највеће признање овог удружења Повељу „Свети Петар Зимоњић“ почившим Видаку Ковачевићу, Светозару Црногорцу и Драгиши Скоку.

Клуб Гачана се Плакетом, коју је уручила др Јадранка Милошевић, одужио Мирославу Вуковићу Хргу. Бивши припадник Војске Републике Српске истакао се не само као неустрашиви борац у одбрамбено отаџбинском рату, већ је својим дјелима солидарношћу и пожртвовањем сачувао бројне животе даривајући крв више од 80 пута.

Вуковић је домаћинима пренио поздраве од удружења из Гацка које годишње скупи више од хиљаду доза крви.

Гачани никад не могу нити ће заборавити братску помоћ и подршку која је долазила од земљака из Србије. Заједно смо стварали Републику Српску  рекао је Вуковић.

Он је овом приликом уручио икону Светих прдиворачким мученика, дар који је игуман Василије послао Клубу Гачана за подршку у изградњи Храма Светог Лазара у Придворици. Подсјетимо, Клуб Гачана је поклонио једно од три звона на овој светињи.

МИЛИНКОВИЋ: ДОК ЈЕ ГАЧАНА БИЋЕ И ДОБРИХ ЉУДИ

Поздраве из Гацка пренио је начелник општине Огњен Милинковић. Он је у свом говору подсјетио да гатачко удружење у Београду од свог настанка 1987. године представља прави завичајни ослонац.

Вечерас сам баш срећан што сам први међу једнакима. Веома је тешко говорити овдје, посебно о људским громадама која више нису са нама. Вјечно ће живјети у нашим срцима, у свом Гацку и у свом Београду . Током одбрамбено отаџбинског рата Клуб Гачана показао своје право лице. Није била само у питању материјална и морална помоћ. Морамо да се присјетимо чојства једног Светозара Црногорца који је са нашим борцима и мојим оцем био у строју гатачке бригаде спреман да положи главу за темеље Републике Српске – поручио је Милинковић, који се потом осврнуо на садашњи тренутак.

– Не би ово удружење Гачана у Београду било тако добро и честито да није светосавске и световасилијевске Херцеговине и Гацка. Сваке године аутобус или два студената оде из Гацка и умом храни метрополе Београд, Нови Сад, Подгорицу, Бањалуку, Пале. То су најбољи амбасадори Гацка и Херцеговине и најбоље што имамо. Ја вас, ипак, позивам да се на неки начин вратимо у Гацко. Ко има снаге да уложи или бар посјети Гацко. Гачани сваког примају отвореног срца – рекао је Милинковић.

Он је позвао све Гачане и пријатеље Гацка да помогну у остварењу завјетне обавезе.

Завршавамо градњу нашег саборног Храма Свете Тројице. Започели смо акцију у којој тражимо 50 Гачана који могу да дају по 1.000 евра за храм. Први који се уписао као приложник је наш владика Димитрије, па је ред да га пратимо онолико колико ко може. И за крај, немој да ме неко није чуо, док буде Гачана биће и честитих људи.

НАГРАДЕ НАЈБОЉИМ СТУДЕНТИМА

Клуб Гачана је наставио традицију награђивања најбољих гатачких студената. Тако је др Милимир Кошутић уручио новчане награда за троје најбољих студената међу којима су се нашли Благоје Буха (студент Ветеринарског факултета, просјек 9,42), Милица Милићевић, (студенткиња Рударско-геолошког факултета, просјек 9,1) и Данијела Сушић (студенткиња Рударско-геолошког факултета, просјек 8,88).

У склопу програма наступила је изворна група „Сава Владиславић“ из Гацка, гуслар Никола Бошковић из ДГ “Тешан Подруговић”, пјесникиња Драгица Ивановић и пјесник Сретен Видаковић.

Опширније на СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА