Одржана завршна конференција у оквиру пројекта “Мјесто за мене”

У оквиру пројекта „Мјесто за мене“ који је финансиран од стране Европске Уније, Удружење „Растимо Заједно“ Гацко јуче је у просторијама центра одржало завршну конференцију на тему обиљежавање и маркирање паркинг мјеста за особе са инвалидитетом (ОСИ) на територији општине Гацко.

Проблем је од изузетног значаја за особе са инвалидитетом, а његовим рјешавањем допринијеће се побољшању њиховог квалитета живота као и поштовању права.

Према ријечима координатора пројекта, Јелене Јововић, пројекат спроводе у сарадњи “Трачак наде” из Фоче који се баве истом проблематиком, а то је помоћ и подршка особама са сметњама у развоју.

“Када смо кренули у реализацију били смо свјесни да је проблем вишеструк и одлучили смо да рјешавамо један по један. Проблем који смо хтјели да ријешимо је већа видљивост поменутих особа у друштвеном животу заједнице и да им омогућимо да остваре један од основних људских права. Све активности су биле усмјерене у том правцу. Њима је тешко да дођу до битних установа, па бар једно право да им омогућимо”, рекла је Јововић и додала да су дјелимично успјели да ријеше тај проблем, а најбитније је да дође до конкретне примјене.

Скупштина општине Гацко је на сједници одржаној 29.12. 2022. године донијела одлуку о прихватању Иницијативе Удружења родитеља и пријатеља дјеце и омладине са посебним потребама “Растимо заједно” у вези са обиљежавањем и мапирањем паркинг мјеста за особе са инвалидитетом на територији општине Гацко.

Приликом обиљежавања и маркирања паркинг мјеста за особе са инвалидитетом, Одјељење за просторно планирање и цивилну заштиту општине Гацко у сарадњи са Полицијском станицом ће у складу са техничким и законским могућностима реализовати Иницијативу.

Донатор пројекта чија је вриједност 3.871 еура је Европска унија. За реализацију у БиХ задужени су ЛИР цивилно друштво Бања Лука и АСБ Сарајево, а пројекат је на снази од јуна 2022. године.

Крајњи циљ је „Боља социјална укљученост кроз оснажену ИРИС мрежу организација цивилног друштва“, а циљ Пројекта „Мјесто за мене“ је мапирање паркинг мјеста у Гацку.

Подијелите вијест