Održana trinaesta redovna sjednica SO-e Gacko

sudski-cekic

SO-e Gacko je održala 13. redovnu sjednicu na kojoj je razmatrano 12. tačaka dnevnog reda.

Informacija o radu za 2009. god. i prvih 6 mjeseci 2010. god. Policijske stanice Gacko i Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gacko jednoglasno su prihvaćene.

Na osnovu analiziranih uporednih pokazatelja stanja bezbjednosti, ostvarenih rezultata rada, iskazanog osjećaja subjektivne i objektivne bezbjednosti građana – stanje bezbjednosti se može ocijeniti kao “zadovoljavajuće”.

Policijska stanica za bezbjednost Gacko pokriva kompletnu putnu mrežu na području opštine Gacko, s tim da istovremeno pokriva i dionicu magistralnog puta M-20 Kobilja Glava-Korita na području opštine Bileća, te dionicu magistralnog puta M-6/1 Crni Kuk-MEL Bišina na području opštine Nevesinje. U Informaciji je, između ostalog, dat prijedlog mjera za unapređenje bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Jednoglasno su prihvaćene i informacije o stanju u osnovnom i srednjem obrazovanju na području opštine Gacko u školskoj 2009/2010. god.

OŠ “Sveti Sava” u Gacku raspolaže sa dvije devetorazredne škole (Gacko i Avtovac) i pet petorazrednih škola (Fojnica, Nadanići, Dobrelji, Dulići i Brljevo). “Zabrinjavajuća činjenica je da je broj upisanih učenika iz godine u godinu u stalnom padu. Imamo situaciju da je centralna škola u Gacku preopterećena brojem učenika viših razreda, a škola u Avtovcu ima smanjen broj učenika. Razlog ovoga je bilo nepoštovanje upisnog područja, pa djeca sa terena zaobilaze školu u Avtovcu i upisuju se u školu u Gacku. Odlukom SO-e Gacko od 31.05.2010 god. precizirano je svako upisno područje, koju je škola prihvatila i striktno će se pridržavati” – navodi se u izvještaju OŠ “Sveti Sava”.

U SŠC “Pero Slijepčević” nastava je počela u svih 20 odjeljena i to: 8 odjeljenja gimnazije, 4 odjeljenja mašinskih tehničara, po jedno odjeljenje ekonomskog tehničara, trgovačkog tehničara, poslovno pravnog tehničara, rudarskog tehničara i četiri odjeljenja trećeg stepena stručnosti, 2 odjeljenja varilaca i po jedno bravara i trgovaca.

Na dnevnom redu se našla i Informacija o stanju u oblasti javnog prevoza u opštini Gacko A.D. “Jugoprevoz” Gacko. “Jugoprevoz” Gacko obavlja prevoz putnika na republičkim redovima vožnje Gacko-Nevesinje i Gacko-Trebinje, a uskoro počinje saobraćati na relaciji Trebinje-Bijeljina. Međunarodni redovi vožnje su: Nevesinje-Beograd, Trebinje-Zrenjanin, Nevesinje-Podgorica, Gacko-Podgorica i Gacko-Nikšić.

Lokalni Ekološki Akcioni Plan (LEAP) je usvojen,što je polazna stavka da Opština može aplicirati za sredstva iz donatorskih kuća koje raspisuju konkurse iz oblasti ekologije.

Izvještaj veterinara o zdravstvenoj zaštiti stočnog fonda u opštini Gacko za 2009. god. takođe je jednoglasno usvojen. Izvještaj je sastavljen od tri pojedinačna izvještaja i to: A.D. “Veterinarske Stanice Gacko”, “Lane” i “Milićević”.

“A.D. Veterinarska stanica je nosilac poslova inspekcije, preventive, dijagnostike i suzbijanja zaraza, obilježavanje dokumentacije, a samostalne veterinarske ambulante se bave uglavnom liječenjem po pozivu i stočnom hranom.Rad kompletne veterinarske službe je praktično neprekidan, što znači 24 sata dnevno, pa samim tim je zdravstvena zaštita fonda na zavidnom nivou”- kaže se u izvještaju veterinara.

Značajno je da je, kao i na prethodnim sjednicama, vladao vrlo korektan odnos između odbornika, te da su sve odluke donesene na principu usaglašavanja, a ne preglasavanja.

Подијелите вијест